Review: Beez

Beez is het perfecte spel om op tafel te leggen tijdens een druilerige dag. Regent het buiten en voel je je somber? Laat je dan opvrolijken door de vrolijke gele kleur van Beez!

Uitgever

Next Move Games

30-45
minuten

€40
prijs

 2-4
spelers

Beez1

Speluitleg

Beez is het perfecte spel om op tafel te leggen tijdens een druilerige dag. Regent het buiten en voel je je somber? Laat je dan opvrolijken door de vrolijke gele kleur van Beez en het uitdagende maar ontspannende spel. In Beez ga je ontdekken hoe het voelt om een bij te zijn. Iedere speler krijgt een bij met bijenkorf toegewezen. Met deze bij ga je van bloem naar bloem zoemen om waardevolle nectar te verzamelen. Deze nectar ga je vervolgens omzetten in honing. Dit kun je doen door de doelen van dat spel te voltooien. De speler met de meeste honing, wint het spel!

Het spel opzetten is niet veel werk, maar je moet wel even zelf het bloemenveld waar je op gaat spelen in elkaar puzzelen. Dit doe je door de verschillende kleuren bloemen in een bepaald patroon op tafel te leggen. Vervolgens zetten alle spelers hun bij op het startveld en krijgen ze een honingraat om hun nectar in op te slaan. Ieder spel gebruik je andere doelkaarten, deze geven je zowel publieke als geheime doelen. Er komen 3 verschillende soorten publieke doelen op tafel te liggen. Deze doelen kunnen door alle spelers worden behaald. Daarnaast krijgt iedere speler 2 geheime doelen. Deze kun je alleen zelf voltooien. Als je dit allemaal klaar hebt liggen op tafel, kan het spel beginnen.

Elke beurt bestaat uit 3 fases:

Vliegroute plannen: In deze fase plan je jouw vliegroute met behulp van jouw bij en bijenkorf. Je gaat nu bepalen hoe ver je bij gaat vliegen en waar heen. De bijenkorf van jouw bij heeft 6 zijden, op deze zijden staan de verschillende vliegroutes. Deze cijfers laten zien hoeveel stapjes jouw bij kan vliegen. Je bij kan nooit vooruit gaan. Je moet je bij eerst altijd draaien in de richting van jouw keuze. Vervolgens mag je het aantal stappen zetten dat op die zijde van de bij stond afgebeeld. Je verandert dus iedere beurt van richting. 
Vliegen en nectar verzamelen: Als je de vliegroute uitgedacht hebt kan je bij gaan vliegen. Je verplaatst je bij het aantal stappen dat je gekozen hebt. Als jouw bij eindigt op een veld dat grenst aan een nectar, dan mag je die meenemen en voor je neerleggen. Als je bij op een blad met een waterdruppel eindigt mag je meteen nog een keer vliegen. 
Nectar opslaan en honing maken: Wanneer je bij nectar meegenomen heeft tijdens zijn vlucht kun je deze op gaan slaan in je honingraat. Je honingraat heeft 5 rijen en 19 kamers. De rijen zijn genummerd met de mogelijke afstanden van de vliegroutes. Je mag een nectar die je meegenomen hebt tijdens een vlucht van 1 stapje alleen opslaan in de kamers met daarin een 1. Bij het opslaan van je nectar moet je goed opletten. Je moet je nectar namelijk nog omzetten in honingdruppels met je doelkaarten. Zo krijg je bijvoorbeeld punten voor 3 nectar van dezelfde kleur in één rij of voor opgeslagen nectar in een bepaalde vorm. Als het je lukt om deze doelen te behalen verdien je honingdruppels. 

Zodra een bij 12 of meer nectar in zijn honingraat heeft opgeslagen is het spel voorbij. Iedere speler bekijkt hoeveel publieke en geheimen doelen hij of zij behaald heeft. Tel vervolgens alle honingdruppels bij elkaar op. De speler met de meeste honingdruppels wint het spel. 

Beoordeling

Beez is een super vrolijk en schattig abstract puzzelspel. Desalniettemin is Beez zeker uitdagend om te spelen, zowel voor de nieuwe als de doorgewinterde spelers. De basis van het spel is simpel en de spelregels zijn voor iedereen makkelijk te begrijpen. Dit maakt het spel erg toegankelijk. Je kunt Beez met iedereen spelen. Ook jongere kinderen zullen Beez waarschijnlijk (met een beetje hulp) geweldig vinden. Ondanks dat de basis van het spel simpel is zit er wel genoeg variatie in. In de spelregels vind je een extra variant en spelregels voor gevorderden. Beide maken het spel iets moeilijker en uitdagender voor de ervaren spelers. Wij vinden het altijd een pluspunt wanneer er nieuwe varianten in de spelregels staan. Dit zorgt voor meer uitdaging en een hogere herspeelbaarheid. 

 Dit is een spel wat je waarschijnlijk vaak op tafel gaat leggen. Het opzetten duurt niet te lang en je kunt Beez met iedere soort medespeler spelen. Beez is een wat lichter spel. Om zoveel mogelijk punten te scoren moet je goed nadenken en vooruit plannen, maar je hoeft niet de hele tijd geconcentreerd op het puntje van je stoel te zitten. Ook als je zin hebt in een wat makkelijker en sneller spelletje kun je genieten van een potje Beez. Wij vinden het erg fijn dat je dit spel op ieder moment eigenlijk wel kunt spelen. Het is een leuk spel voor op de zondagochtend of als afwisseling op de wat zwaardere spellen tijdens een spellenavond. 

Wat wij daarnaast erg leuk vinden om te zien is dat Beez ook gebruikt wordt in klassen om spelenderwijs te leren. Met wat aanpassingen is Beez zeker geschikt om met kinderen te spelen. In Beez zitten zeker leerzame spelelementen. Zoals het uitrekenen van het aantal stappen die je nodig hebt en het puzzelen met de nectar. Beez is in alle opzichten een erg veelzijdig spel. 

Spelen met 2 spelers

Beez speelt erg goed met 2 spelers. In de spelregels vind je een speciale opzet voor een spel met 2 spelers. Omdat wij voornamelijk met zijn 2en spelen vinden we het fijn dat hier aandacht aan besteed wordt. Daarnaast kwamen wij op de Instagram van de designer, Dan Halstad, extra onofficiële varianten tegen voor de bloemenvelden. Het is jammer dat deze niet in het spelregelboekje staan want ze bieden zeker weer een hoop nieuw speelplezier! Wat wij ook altijd fijn vinden bij dit soort spellen is dat je met 2 spelers net iets meer vooruit kunt denken en plannen. Met meerdere spelers is het waarschijnlijk een grotere uitdaging om je honingraat zo goed en efficiënt mogelijk te vullen. 

 Plus- en minpunten

+ Vrolijke kleuren en spelonderdelen
+ Overzichtelijke en simpele spelregels
+ Te spelen met iedere soort medespeler
+ Veelzijdigheid van het spel

 De onderdelen passen in zakjes niet makkelijk in de doos