Review: Bad Company

In Bad Company ben je op de vlucht voor de politie en probeer je ondertussen nog zoveel mogelijk overvallen te plegen!

Uitgever

Aporta Games

30-45
minuten

€44
prijs

1-6
spelers

Speloverzicht

Bad Company is een dobbelspel met het tableau-building element dat je waarschijnlijk wel kent van spellen als Machi Koro en Space Base. In Bad Company ga je overvallen plegen met jouw gang terwijl je ook de politie voor moet blijven!

Aan het begin van het spel begin je met een gang boeven op je spelersbordje. Deze boeven geven allemaal een bepaalde bonus of grondstof. Aan het begin van je beurt rol je 4 dobbelstenen waarmee je 2 setjes mag maken. De actieve speler mag de totale waarde van beide setjes gebruiken om dus 2 gangleden te activeren. De andere spelers mogen daarna een gemaakte set kiezen en dat ganglid op hun spelersbord activeren.

Na het activeren van gangleden mag je overvallen uitvoeren, gangleden upgraden of rijden. De grondstoffen die je van gangleden krijgt kan je gebruiken voor overvallen. Als je alle grondstoffen op een overval hebt voltooi je deze en krijg je soms een bonus. Aan het einde van de ronde zorg je dat je altijd 2 overvalkaarten hebt liggen. Als je sturen krijgt als bonus mag je je auto dat aantal plekken vooruit zetten. Als je voorbij een bonus komt krijg je die gelijk, tenzij de politie auto voor je rijdt. Ten slotte kan je je gang nog upgraden. Dit doe je door 3 upgrade kaarten te pakken en er 1 uit te kiezen. Deze leg je boven het betreffende cijfer waardoor je voortaan meer bonussen krijgt als je dat cijfer rolt. Als iedereen klaar is met kopen en acties uitvoeren is de volgende speler aan de beurt. 

Als iemand meer dan 6 overvalkaarten heeft voltooid of als er een auto in de rode zone komt is het spel de volgende ronde afgelopen. Iedereen telt dan de punten bij elkaar van upgrade kaarten en voltooide overvallen. Degene met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Bad Company is een spel dat je goed kunt vergelijken met spellen als Machi Koro en Space Base. Ondanks dat wij deze 2 spellen niet gespeeld hebben, zien we de gelijkenissen zeker. Van deze 3 spellen, spreekt Bad Company ons qua thema en artwork het meeste aan. We zijn dan ook erg blij dat we Bad Company aan onze collectie hebben toegevoegd!

Bad Company is een makkelijk en toegankelijk spel. Het spel valt echt in de categorie lichtere spellen. Bij een spel van dit niveau, verwachten we normaal niet veel variatie, diepgang of uitdaging. Toch biedt Bad Company verrassend veel van die dingen! Het spel bevat veel verschillende kaarten die zorgen voor variatie in de gameplay. Daarnaast kun je tijdens het spelen van Bad Company gaan voor heel veel verschillende tactieken en strategieën. Na een aantal keer spelen, proberen wij nog steeds andere dingen uit. We zijn er nog steeds niet over uit, welke tactiek het beste is! Wij waren verbaasd dat een simpel spel, toch zoveel te bieden heeft. Ondanks de simpele regels en gameplay, geeft Bad Company je echt iets om over na te denken. 

Een ander groot pluspunt aan Bad Company is dat het spel bijna geen downtime kent. Iedereen mag namelijk iets doen tijdens de beurt van de actieve speler. Hierdoor zit niemand verveeld aan tafel te wachten tijdens het spel. Soms zorgt dit voor een boel leuke chaos aan tafel. Vooral met meerdere spelers. Dit past in onze ogen zeker wel bij het thema van het spel. Wij vinden dit een erg leuke twist aan het spel. Vooral in een 2 speler spel zorgt deze manier van spelen ervoor dat er lekker tempo in het spel blijft zitten en je niet snel afgeleid raakt door bijvoorbeeld je telefoon. 

Bad Company is echt een spel dat we op tafel leggen als we op zoek zijn naar een makkelijk en toegankelijk spel, maar wel met iets origineels willen komen. Iedereen die het speelt is namelijk positief verrast! Dankzij de makkelijke spelregels en de reference kaarten om als spiekbriefje te gebruiken, kun je Bad Company ook goed uitleggen aan onervaren spelers. Dit zorgt ervoor dat Bad Company altijd potentie heeft om op tafel te komen. 

Heb je graag simpele, toegankelijke, maar zeker leuke en interessante spellen in je collectie? Kijk dan zeker eens of Bad Company iets voor jou is. Wat ons betreft is dit een super toffe toevoeging aan je spellen collectie. Wij kunnen niet wachten om dit spel nog vaker te spelen en zouden het zeker aanraden! 

Plus- en minpunten

+ Simpele spelregels
+ Geen downtime
+ Grappig artwork

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Aporta Games.