Review: Astra

In Astra ga je als astronoom aan de slag om zo veel mogelijk sterrenbeelden in kaart te brengen om de meeste punten te scoren!

Uitgever

Mindclash Games

40-90
minuten

€38
prijs

2-5
spelers

Speloverzicht

In Astra ga je als astronoom aan de slag om de sterrenbeelden in kaart te brengen. Met behulp van ‘stardust’ probeer je de meeste sterren van een sterrenbeeld te observeren!

Je kan in Astra een aantal acties doen. De belangrijkste actie is observeren. Tijdens deze actie kan je stardust in je voorraad spenderen om sterren op een van de sterrenbeeldkaarten in te kleuren. Je mag hierbij zoveel stardust spenderen als je wilt en dus meerdere sterren intekenen, zolang deze maar aansluitend aan de vorige ster liggen die je ingetekend hebt. Afhankelijk van het sterrenbeeld kan je dus soms maar een beperkt aantal sterren intekenen. Als je de speler bent die de laatste ster in een sterrenbeeld aftekent, krijg je dit sterrenbeeld. De andere spelers die ook sterren hadden ingetekend op dit sterrenbeeld krijgen bonussen afhankelijk van hoeveel sterren ze hebben ingetekend.

Sterrenbeelden zijn aan het einde van het spel punten waard en geven je tijdens het spel bepaalde krachten. Deze krachten kan je alleen inzetten als het element links bovenaan overeenkomt met het element wat op dat moment actief is. Tijdens het spel kan je ook je maximale stardust of sterrenbeeldkaarten voorraad uitbreiden. Hierdoor kan je dus naarmate het spel vordert steeds meer doen.

Aan het einde van het spel krijg je punten voor je sterrenbeeldkaarten, je maximale voorraad, wijsheid en getekende sterren op kaarten die nog in het midden liggen. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Roll, draw en flip & writes zijn wij meestal gewend van de eenvoud. Astra overkomt dit stereotype en biedt je een tactische ervaring gecombineerd met een leuke vorm van tekenen. Daarbij ziet het spel er ook nog eens prachtig uit op de tafel!

Astra leg je snel op tafel en kan je ook relatief snel uitleggen aan nieuwe spelers. Echter is het wel echt een spel voor wat meer ervaren spelers. Het is niet zo dat je net als bij bijvoorbeeld Qwixx met een dobbelsteen rolt en een waarde invult. Er zijn enorm veel dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijhouden welke en hoeveel kaarten je hebt liggen en wanneer je deze kaarten wilt (en kan) gebruiken. Soms is het ook juist een goed idee om een kaart helemaal niet te gebruiken. Daarnaast moet je goed kijken welke sterren je kan intekenen. De laatste ster zetten bij een kaart is niet altijd de beste keuze. Het kan namelijk ook beter zijn om juist de bonus onderaan de kaart te bemachtigen. Kortom, er zijn enorm veel mogelijkheden waar je allemaal goed over na moet denken. 

Directe interactie vind je niet echt in dit spel. Natuurlijk kan je elkaar in de weg zitten door sterren op een bepaalde manier te tekenen, maar los van het sterren tekenen op dezelfde kaart kom je elkaar niet echt tegen in dit spel. Wij zouden ons daarom ook goed voor kunnen stellen dat een solo mode hier ook leuk in zou zijn, maar deze zit er helaas niet bij.

De vormgeving van Astra is fantastisch. De art is vrij minimalistisch maar past helemaal bij het thema en ziet er prachtig uit op de tafel. Het thema is in onze ogen wat minder logisch. Je bent namelijk een astronoom die op een of andere manier aan sterrenstof kan komen en dit dan uit kan geven om sterrenbeelden te ontdekken. Sommige onderdelen hiervan vinden wij een beetje gek klinken. Toch is er veel aan thema gedacht, er is namelijk zelfs een officieel verhaalboekje te vinden op BoardGameGeek. Dat voegt altijd iets toe aan de ervaring!

Voordat we met zijn 2en gingen spelen waren we een beetje bang voor het 3e speler mechanisme in het spel. Echter heeft dit spel niet echt een ‘3e speler’ maar meer een mechanisme waardoor er op sommige momenten extra sterren ingevuld worden (in een andere kleur). Hierdoor kan het zijn dat die kleur de meeste sterren heeft en jij minder bonussen van een kaart kan krijgen. Dit mechanisme versnelt het spel en laat het wat vloeiender lopen met 2 spelers. Wij hebben het overigens alleen nog maar met zijn 2en gespeeld wat erg vlot ging. We kunnen ons wel voorstellen dat je met bijvoorbeeld 5 spelers veel downtime hebt, waardoor je snel afgeleid bent. Met meerdere spelers zjin er natuurlijk ook meer spelers die voor jouw beurt sterren intekenen. Daardoor kan je hier wat minder direct rekening mee houden. 

Kortom vinden wij Astra een superleuk spel dat je een uitgebreidere ervaring geeft in het roll & write genre. Als je van tactische spellen houdt waarbij je veel in de gaten moet houden om je score te maximaliseren, maar tegelijkertijd ook meer met je eigen ding bezig bent dan is Astra echt een spel voor jou. We kunnen dit prachtige spel zeker aanraden!

Plus- en minpunten

+ Prachtige vormgeving
+ Tactisch
+ Makkelijk te leren
+ Goede ‘3e speler’

– Thematisch beetje gek
– Met 5 spelers veel downtime

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Mindclash Games.