Review: Aquatica

In Aquatica word jij een van de koningen van de oceaan en probeer je roem en welvaart naar je koninkrijk te brengen.

Uitgever

Arcane Wonders

40
minuten

€41
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

De diepe waters van de oceanen bevatten nog veel geheimen en onbekende levenssoorten. Naast haaien, koraal en vissen leven er hele beschavingen van zeevolken. Helaas zijn hun grondstoffen op en moet je als koning de diepte in om op zoek te gaan naar welvaart en roem.

Om het spel te beginnen leg je het spelbord op tafel. Hier ligt het aanbod van locaties en zeewezens. Ook staan hier doelen op aangegeven die je voor extra punten kan behalen en waar je uiteindelijk het einde van het spel mee bereikt. Elke speler krijgt een eigen spelersbord, startkaarten, 4 startroggen en een koningkaart. Met behulp van je beginkaarten en roggen kan je steeds nieuwe kaarten aanschaffen of locaties kopen. Met deze nieuwe kaarten kan je steeds meer en betere locaties kopen.

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te verzamelen door doelen te vervullen of locaties te voltooien. Om dit te kunnen doen zal je genoeg geld moeten hebben om de locatie te kunnen kopen en verkennen. 

Tijdens een beurt moet je een kaart uit je hand spelen en de effecten die er op staan uitvoeren. Na het gebruiken van de kaart leg je deze op je aflegstapel. Met kaarten kan je nieuwe kaarten kopen of nieuwe locaties kopen, veroveren of verkennen.

Nieuwe kaarten kopen: Als er bij het effect van een kaart staat dat je een nieuwe kaart mag kopen, kan je een van de kaarten in het aanbod kopen, mits je er genoeg geld voor hebt. Het geld wat je beschikbaar hebt staat bij het effect aangegeven. Je kan meer geld krijgen door roggen te gebruiken of locaties te verhogen. Dit laatste wordt later uitgelegd.

Locatie kopen, veroveren of verkennen: Een locatie kan je kopen door het geld dat op de locatie aangegeven staat te betalen. Net als bij het kopen van een nieuwe kaart kan je hiervoor ook roggen en locaties voor gebruiken. Locaties kan je ook veroveren met behulp van je militaire kracht. Deze kracht krijg je van de gespeelde kaart en/of door het gebruiken van roggen en locaties te verhogen. Ten slotte kan je locaties verkennen door 4 kaarten uit het aanbod een rij naar boven te verplaatsen en het aanbod te vernieuwen. Hierdoor kost het je 1 kracht minder om de 4 gekozen kaarten te veroveren. Daarnaast heb je ook een vernieuwd aanbod met meer keuze. Gekochte of veroverde locaties stop je in een vrij slot op je eigen spelersbord

Locaties verhogen: Om meer geld of kracht te krijgen voor het aanschaffen van kaarten of locaties kan je locaties die je al hebt vrijgespeeld verhogen. Als je een locatie net in je speelbord gestopt hebt leg je hem zo neer dat het bovenste niveau zichtbaar is. Elke keer als je een locatie gebruikt verhoog je het met 1 niveau. Soms kan een niveau leeg zijn, waardoor je eerst een verhoogactie van een andere locatiekaart moet gebruiken. Als je een locatie tot het hoogste niveau verkend hebt kan je deze voltooien met behulp van een de voltooiactie. Het slot is dan weer open en je voltooide locatie brengt aan het eind van het spel punten op.

Het spel is afgelopen als een speler alle doelen heeft behaald. De doelen zijn als volgt: 2 neutrale roggen hebben vrijgespeeld, 3 locaties hebben voltooid, 10 kaarten in je hand hebben of 5 locaties op je spelersbord hebben. Doelen mag je op elk moment voltooien, soms kan het beter zijn even te wachten omdat je dan meer punten kan krijgen. Als je de eerste bent die een doel voltooit krijg je de meeste punten. Aan het einde van het spel tel je alle punten van de doelen, voltooide locaties en kaarten in je hand op. Degene met de meeste punten wint het spel

Beoordeling

Aquatica heeft ons erg positief verrast. We waren verbaasd over de mooie spelersborden en het leuke mechanisme dat je de locatiekaarten in de spelersborden kan stoppen om ze zo te verhogen. Het is een heel uniek mechanisme en dat maakt het deckbuilding element ook heel interessant. De kaarten zijn erg goed gebalanceerd en mooi vormgegeven. Alle acties passen ook perfect in het thema van het spel.

Qua vormgeving is Aquatica echt prachtig. Het speelveld voelt echt alsof je onder water aan het spelen bent. De roggen zijn van hard plastic en dus van hele goede kwaliteit. De artwork op de kaarten ziet er mooi en toepasselijk uit en je spelersbord is dubbel gelaagd.

In Aquatica kan je meerdere strategieën kiezen. Zo kan je proberen om het spel zo snel mogelijk te eindigen terwijl je tegenstander net iets probeert op te bouwen en zoveel mogelijk punten probeert te scoren. Elke beurt is in dit spel van belang, als je een verkeerde keuze maakt kan het zomaar zijn dat je daardoor het spel verliest. Wij vinden dat de basis, zonder gevorderde regels, wel iets mist. Hier kan je ver op de ander uitlopen terwijl diegene er weinig aan kan doen. Bij de gevorderde variant ligt dit veel dichter bij elkaar en is het een stuk spannender. Ons advies is dus ook om de basis alleen te gebruiken om het spel te leren. Om het ‘rush’ element eruit te halen zijn er ook meerdere doelen in het spel toegevoegd. Daardoor kan je het einde van het spel dus moeilijker te behalen maken en wat meer variëren.

Als je al bekend bent met deckbuilders is Aquatica ook heel makkelijk te leren. Het spel bevat een paar nieuwe en verrassende elementen maar spreekt nog steeds voor zich. Vooral de basis zul je snel aan nieuwe spelers uit kunnen leggen. Ideaal als je een keer een andere deckbuilder dan bijvoorbeeld Dominion wil proberen! 

Aquatica is een spel dat niet in je collectie mag ontbreken als je fan bent van deckbuilding, mooi artwork en unieke thema’s. Wij hebben Aquatica een mooi en welverdiend plekje gegeven op onze Spellenplank! 

Spelen met 2 spelers

Als je Aquatica met 2 spelers speelt kan je goed bijhouden wat de ander aan het doen is. Dit is heel erg belangrijk omdat je moet weten wanneer mensen ongeveer eindigen en hoeveel punten ze hebben. Als je met meerdere spelers speelt is dit een stuk lastiger bij te houden. Daarnaast is het voor ons altijd een pluspunt dat je in een spel met 2 spelers minder lang op je beurt hoeft te wachten. Verder speelt Aquatica gewoon goed met 2 spelers en zijn er geen bijzonderheden waar je rekening mee dient te houden. 

Plus- en minpunten

+ Prachtige onderdelen
Thema draagt bij aan de gameplay
+ Unieke spelmechanismen

– Kan soms onverwachts eindigen

Steun ons:

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Arcane Wonders.