Review: Alice’s Garden

Schik de planten op de meest efficiënte manier en help Alice en de tuinmannen de koningin tevreden te stellen en de beste tuin van Wonderland te bouwen!

Uitgever

Geronimo Games

+/- 30
minuten

€26,95
prijs

1-4
spelers

Speluitleg

Dwalend door de kronkelige paden van een magisch bos stuit Alice op een koninklijke tuin. De arme tuinmannen hebben zich uit de naad gewerkt om de tuin in te richten volgens de wensen van de koningin. De bomen moeten zo ver mogelijk uit elkaar staan, de rozenstruiken moeten de mooiste van heel Wonderland zijn, en de schaakstukken moeten een keurig pad hebben om over te lopen… Is het mogelijk om dat allemaal te bereiken? Misschien wel als jij je groene vingers laat zien! Schik de tuinplanten op de meest voordelige manier en help Alice en de tuinmannen de koningin tevreden te stellen en de beste tuin van Wonderland te bouwen.

Alice’s Garden is een snel te begrijpen tegel leg spel. Iedere speler krijgt een spelersbord. Dit is de tuin van de koningin met in het midden een schaakpad. Daarnaast zijn er 5 zakjes met daarin tegels van verschillende vormen en grootte. Naast deze 5 zakjes is er ook een zakje met bonustegels van 1 groot. De symbolen die op de tegels afgebeeld staan zijn echter steeds anders. Met elk symbool scoor je op een andere manier punten.

Het spel begint met het bepalen van een startspeler. Vervolgens neemt de startspeler zoveel tegels uit 1 zak als er spelers zijn. In de eerste ronde neem je een extra tegel zodat er dus 3 van dezelfde vorm tegels liggen. Nu mag iedereen elke ronde 1 tegel pakken. Aan het eind van de ronde blijft er dus 1 tegel over die meegenomen wordt naar de volgende ronde. Na elke ronde wordt de speler links van de startspeler de nieuwe startspeler. Deze nieuwe startspeler haalt vervolgens weer 2 tegels uit een zakje naar keuze. Dit herhaal je totdat een speler geen tegel meer kan leggen. Het spel eindigt na afloop van deze ronde. Alle spelers die in de laatste ronde geen tegel uit de voorraad hebben kunnen nemen mogen een bonustegel (van 1) pakken. Verkregen bonustegels worden aan het eind van de laatste ronde in de tuin gelegd, dit is een soort opvulling.

Met alleen tegeltjes leggen scoor je natuurlijk niet. De symbolen die op de tegels afgebeeld staan moeten op een bepaalde plek of in een bepaald patroon liggen. De manieren waarop je per symbool scoort staan hier onder uitgelegd:

Schaakstukken: Elke speler verdient 5 punten voor elk schaakstuk dat op het centrale (schaakbord) pad staat.
Rozen: Je verdient punten afhankelijk van hoeveel aangrenzende rozen je in 1 veld hebt liggen. Je kan meerdere velden op je bord hebben en bij meer dan 5 rozen krijg je geen extra punten meer.
Paddenstoelen: Elke speler scoort 8 punten voor elke kolom die tenminste 2 paddenstoelen bevat.
Bomen: Je krijgt voor elke rij met tenminste 2 bomen punten voor de maximale afstand (bomen meegerekend) tussen 2 bomen. Als er 2 bomen liggen met 3 andere tegels er tussen krijg je dus 5 punten.
Tuinmannen: Voor tuinmannen krijg je geen punten. Als je een tuinman aan een of meerdere tuinmannen op je bord aanlegt krijg je een of meerdere bonustegels. Je kan bij het leggen van een tuinman maximaal 3 bonustegels krijgen. Bonustegels zijn aan het eind erg handig om lege plekken op te vullen. 

Aan het eind van het spel tel je punten voor elke categorie bij elkaar op om je eindscore te berekenen. Je krijgt 5 strafpunten voor elke lege ruimte op je bord en voor elke overtollige bonustegel. Voor het berekenen van de eindscore is een mooi scoreblokje toegevoegd. Degene met de meeste punten wint uiteraard het spel. Jij hebt bewezen dat je vingers groen genoeg zijn om de tuin volgens de wensen van de koningin aan te kunnen leggen! 

Beoordeling

Wij zijn een groot fan van tegel leg spellen waar je ook een patroon moet bouwen. Alice’s Garden past dan ook perfect in dit straatje. Het deed ons heel erg denken aan een Patchwork, maar dan met iets meer doelen en tactiek. De spelregels waren erg goed te begrijpen en we konden snel aan de slag. Wij hebben al veel ervaring met dit soort spellen, maar het is ook heel makkelijk uit te leggen aan nieuwe spelers. 

Het spel zit heel simpel in elkaar maar dat is ook de kracht van Alice’s Garden. Je moet wel nadenken maar het zijn geen complexe taken die je uit moet voeren. Op die manier speelt dit spel heerlijk weg. Wij vinden het fijn om met spellen als dit op te starten of tussen de wat zwaardere spellen door te spelen. 

Het is even zoeken welke tactiek het beste voor je gaat werken en dit is ook elk spel verschillend. Natuurlijk zit er ook wel wat geluk in het spel met welke tegels je raapt, maar dit is minimaal. Je ziet pas aan het eind van het spel wat voor een score je hebt. Soms heb je niet door of je goed of slecht aan het spelen bent. Dit maakt het spel tot het eind heel spannend. 

Doordat elk spel dezelfde regels heeft is de herspeelbaarheid wel iets lager. Zeker voor gevorderde spelers kan het snel veel van hetzelfde zijn. Een oplossing hiervan zou zijn om doelkaarten toe te voegen, waardoor het doel elke keer iets verandert. Wij hebben daar echter nog geen behoefte aan gehad. Het is voor ons niet een spel wat je de hele middag speelt maar zeker wel eentje waar je lang plezier van gaat hebben.

De tegels zitten in mooie zakjes van goede kwaliteit. Dit vinden wij erg handig en draagt ook leuk bij aan het thema. Een minpuntje is dat de zakjes niet heel goed in de doos passen, waardoor de deksel ietsje omhoog staat. Dit doet natuurlijk helemaal niks af aan het spel zelf. Wij vinden Alice’s Garden erg leuk! 

Spelen met 2 spelers

Je kunt Alice’s garden met 1 tot 4 spelers spelen. Het voordeel aan meer spelers is dat je iets meer keuze hebt in het tegelaanbod. Echter zijn er ook meer spelers waar je op moet wachten en tijdens een ander zijn beurt heb je zelf niet veel te doen. Als je medespelers lang twijfelen kan dit vervelend zijn. Daarom vinden wij dit soort spellen perfect met 2 spelers. Je heb in de ander zijn beurt precies genoeg tijd om even na te denken over je strategie en welke tegels het beste zouden passen.

 Plus- en minpunten

+ Mooie zakjes
+ Vrolijke en passende artwork
+ Simpel maar tactisch

Minder herspeelbaarheid door steeds dezelfde regels en doelen
– De zakjes passen niet goed in de doos

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door de uitgever.