Review: Alarún

In Alarún ga je ingredienten verzamelen die je in je magische vierkant legt om zo de krachtigste toverdrankjes te brouwen!

Uitgever

Waterfall Games

30
minuten

€17
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

In Alarún ga je ingrediënten verzamelen om zo sets te maken in je magische vierkant en hiermee toverdranken te brouwen.

Iedereen begint het spel met 3 ingrediënten in de hand. Je hebt vervolgens keuze uit 3 acties, namelijk: 1 ingrediënt uit je hand ruilen met 1 op tafel, passen of al je ingrediënten ruilen met alle ingrediënten op tafel en passen. Nadat de eerste speler gepast heeft kan de rest nog 1 actie nemen. Als iedereen dan gepast heeft moet je al je ingrediënten in je magische vierkant leggen. Dit moet altijd naast een al gelegd ingrediënt. Tijdens het spel probeer je zoveel mogelijk sets van horizontaal of verticaal aaneengesloten kaarten te krijgen. Deze sets mogen dezelfde ingrediënten zijn met verschillende kleuren of dezelfde kleur kaarten maar andere ingrediënten.

Het spel is afgelopen als iedereren zijn magisch vierkant van 5×5 is voltooid. Je telt je punten voor de langste set in elke rij of kolom bij elkaar op en telt hierbij ook nog de punten op die je van je magiër leerling krijgt. Dit zijn 2 punten voor elke kaart in dezelfde kleur als je leerling. De speler met de meeste punten wint het spel!

Beoordeling

Alarún is een kaartspel waarvan je op het eerste gezicht niet zou verwachten dat het uitdagend is. Maar het tegendeel is waar. In dit relatief kleine en  ‘simpele’ spelletje zit verrassend veel tactiek. Het is namelijk knap lastig om steeds de goede keuze te maken, zelfs al heb je er maar 3. Soms kan het een goede keuze te zijn om zelfs met kaarten die niet zo goed zijn gelijk te passen, zodat je tegenstanders ook niet de kans krijgen om goede kaarten te krijgen.

Qua artwork ziet Alarún er prachtig uit. De kaarten zijn mooi geïllustreerd en het Alarún figuurtje is een leuke toevoeging. Het artwork past heel mooi bij het thema, alleen in de gameplay voel je het thema niet zo. Het is niet alsof je nou echt denkt dat je toverdranken aan het brouwen bent. Dat maakt de gameplay er niet minder op, maar zou wel nog een stuk thematischer zijn.

Met zijn tweeën speelt Alarún verrassend goed, maar we kunnen ons voorstellen dat het met meer nog een tikkeltje leuker is. Dan is er namelijk meer kans dat mensen sneller passen of niet en dat maakt het spelletje net wat spannender.

Alarún is dus een leuk spelletje wat je zo geleerd hebt en ook makkelijk uit te leggen is. Wij kunnen ons voorstellen dat je dit zelfs nog met kleine kinderen kan spelen vanwege het thema en de leuke afbeeldingen. Voor de gevorderde speler biedt het spelletje ook nog de nodige uitdaging wat het dus een spel maakt wat voor iedereen leuk is!

Plus- en minpunten

+ Leuk artwork
+ Uitdagend
+ Duidelijk

– Thema sluit niet helemaal aan bij gameplay

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Waterfall Games.