Review: 7 Wonders Duel

In 7 Wonders Duel ontwikkel jij een beschaving waarmee je op verschillende vlakken kan winnen van je tegenstander.

Uitgever

Repos Production

30
minuten

€24
prijs

2
spelers

Speluitleg

In 7 Wonders Duel gaan jij en je tegenspeler op verschillende manieren proberen een succesvolle beschaving op te bouwen. Dit kan je doen door goederen te verzamelen en zo militaire macht te winnen, nieuwe wetenschappelijke technieken te ontdekken of genoeg punten te verzamelen. Er zijn dus 3 verschillende manieren om dit spel te winnen.

Het spel speelt zich af over 3 tijdperken. In elk tijdperk leg je de kaarten die bij dat tijdperk horen op een bepaalde manier op tafel neer. Hoe dit moet staat op een handige bijgevoegde voorbeeldkaart. Aan het begin van het spel ontvangt elke speler ook 4 wonderen. Je pakt steeds om de beurt een kaart, maar je mag alleen kaarten pakken die niet overlapt zijn door een andere kaart. Je begint zo dus van onder naar boven kaarten te pakken. Kaarten kunnen gratis zijn maar kosten vaak geld of goederen. Het kan zijn dat er 2 manieren zijn om een kaart te kopen. Naast geld en goederen kan je ook met symbolen betalen. Deze symbolen moeten dan op eerder gekochte kaarten staan, je mag de kaart dan als het ware gratis pakken. Als alle kaarten op zijn begint het volgende tijdperk met weer een andere kaartindeling.

Er zijn verschillende soorten kaarten in het spel te krijgen. Ze behoren allemaal bij een andere categorie en hebben ook een andere functie in het spel. De soorten zijn als volgt:

Bruin en grijs: Deze kaarten zijn goederen. Goederen gebruik je om kaarten mee te kopen. Een andere kaart kan bijvoorbeeld 2 hout kosten. Jij moet dan 2 hout in je stad hebben liggen om die kaart te mogen pakken. Elk goed mag je maar 1 keer per beurt gebruiken. Het kan dus slim zijn om aan het begin wat goederen te pakken of kopen om het later wat makkelijker te maken.

Geel: Gele kaarten zijn commerciële gebouwen. Deze kunnen verschillende functies hebben. Zo kan een gele kaart gewoon geld geven maar het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat het kopen van goederen goedkoper wordt.

Rood: Deze gebouwen verhogen je militaire macht. Als je een kaart met een militair symbool pakt, dan schuif je de pion zoveel plaatsen in de richting van de tegenstander. Als de pion de stad van jou of je tegenstander bereikt is het spel afgelopen en wint degene die dat gedaan heeft.

Groen: Met deze kaarten kan je punten scoren en wetenschappelijke symbolen krijgen. Als je 2 dezelfde symbolen in je stad hebt liggen mag je een wetenschapstoken pakken. Deze tokens geven je bonussen tijdens of aan het eind van het spel. Als je 6 verschillende symbolen in je stad hebt liggen win je het spel direct!

Blauw: Deze burgerlijke gebouwen zijn aan het eind van het spel punten waard.

Paars: Deze paarse gilden kaarten komen pas in het 3e tijdperk in het spel. Voor deze kaarten krijg je direct geld en scoor je aan het eind van het spel punten.

In plaats van een kaart in je stad leggen, mag je hem ook gebruiken om een wonder mee te voltooien. Je betaalt dan niet de kosten van de kaart maar van het wonder. Voor wonderen kan je direct bonussen krijgen of aan het eind van het spel. Er mogen maximaal 7 wonderen gebouwd worden. Als jij er dus al 4 hebt, mag je tegenstander zijn laatste niet voltooien!

Er zijn dus 3 verschillende manieren hoe het spel kan eindigen. Je kan winnen op militaire macht, wetenschappelijke ontwikkeling en punten. Als het spel eindigt met het pakken van de laatste kaart in tijdperk 3 dan tellen alle spelers het aantal punten die ze in hun stad hebben liggen bij elkaar op. Degene met de meeste punten wint dan het spel!

Beoordeling

Omdat wij bijna altijd met 2 spelers spelen konden we het niet laten om 7 Wonders Duel aan te schaffen. We kregen van veel mensen te horen dat dit hun favoriete 2 speler spel is. Nadat we het spel ontvangen hadden hebben we het gelijk een aantal keren gespeeld. We snapten daarbij ook gelijk heel goed waar de hype vandaan kwam.

Het thema van het spel moet je liggen, het gaat namelijk over de oudheid. Het thema is wel heel goed doorgevoerd in het spel. De kaarten hebben hele mooie artwork waarop bijpassende afbeeldingen staan. De verdeling in 3 tijdperken maakt het spel ook steeds anders. In het eerste tijdperk ben je meer bezig met opbouwen terwijl je in het 2e en 3e tijdperk echt meer bezig bent met winnen. De wonderen geven je een leuk doel in het spel en zijn ook elke keer anders. Ook vinden wij de wonderen erg goed gebalanceerd, het is zeker niet zo dat je gelijk wint als je alle wonderen hebt, maar ze geven wel een interessante bonus.

7 Wonder Duel is ook een goed ‘gateway’ spel. Dit betekent dat het niet een heel simpel spelletje zoals Keer op Keer is, maar ook geen extreem complex spel, zoals Bonfire. Dit maakt het een perfect spel om vrij nieuwe spelers te introduceren met bordspellen. Dit komt omdat de essentie van het spel simpel is omdat je steeds kaarten aan het pakken bent. Om te winnen en goed te worden in dit spel ga je een goede strategie nodig hebben. Dit denkwerk maakt het toch complexer dan dat het in eerste opzicht lijkt.

Wij vinden het ook super leuk dat je op verschillende manieren kan winnen, het is ons alleen nog nooit gelukt om op een andere manier te winnen. We hebben een aantal potjes gehad waar een speler echt vol voor militaire macht ging. Als de andere speler dit doorheeft en tegenwerkt is het bijna onmogelijk om zo te winnen, hetzelfde geldt voor wetenschappelijke ontwikkeling. Wellicht hadden ze deze 2 manieren van winnen iets makkelijker kunnen maken. Het loont nu eigenlijk nooit om hiervoor te gaan, waardoor we elk spel gewoon voor de punten spelen.

Wij vinden 7 Wonders Duel echt een hele goede toevoeging aan onze Spellenplank. We zijn het er mee eens dat dit spel echt niet kan ontbreken aan je collectie als je vaak met 2 spelers speelt. Het thema en de manier waarop dit spel lekker wegspeelt maken het perfect voor elke gelegenheid. Wel zijn wij redelijk snel toe aan uitbreidingen omdat we in het basisspel eigenlijk steeds maar op dezelfde manier punten aan het sparen waren. 

Spelen met 2 spelers

7 Wonders Duel is alleen maar te spelen met 2 spelers. Dit spel mag echt niet ontbreken uit je collectie als je vaak met zijn 2en speelt. Het is wel jammer dat er geen enkele mogelijkheid is om het met meer personen te spelen, waardoor het spel altijd afvalt als je met meer dan 2 bent.

Plus- en minpunten

+ Snel en makkelijk
Thema draagt bij aan de gameplay
+ Veel strategie
+ Elk spel is anders

– Winnen op militaire macht of wetenschappelijke ontwikkeling gebeurt bijna nooit