Review: 7 Wonders Architects

In 7 Wonders Architects probeer je de leider van de oudheid te worden door jouw wonder het snelst te bouwen!

Uitgever

Asmodee

25
minuten

€40
prijs

2-7
spelers

Speloverzicht

7 Wonders Architects is een card drafting spel waarbij je sets van kaarten gaat verzamelen. Met deze sets kun je vervolgens je wonder bouwen of ten strijde trekken! Je zult veel gelijkenissen zien met 7 Wonders of 7 Wonders Duel, als je deze spellen kent zal Architects geen moeite kosten om te leren!

Elke speler speelt in 7 Wonders Architects een beschaving uit de oudheid. Deze beschavingen hebben allemaal een ander wonder dat ze moeten gaan bouwen, bijvoorbeeld de piramides, de colossus of een vuurtoren. Om dit te bouwen ga je kaarten nodig hebben. Beschavingen hebben allemaal een deck met kaarten en er is een gemeenschappelijk gesloten deck. Je mag in een beurt steeds 1 kaart rapen van de stapels links of rechts van je of van de gesloten gemeenschappelijke stapel. Er zijn net als in de andere 7 wonders verschillende categorieen; militair, grondstoffen, wetenschap, overwinningspunten of munten. Grondstoffen kan je inleveren om delen van je wonder te bouwen. Als je 2 dezelfde of 3 verschillende wetenschapskaarten hebt mag je deze inruilen voor een wetenschapssymbool die je sterke bonussen kan geven. Blauwe kaarten geven je overwinningspunten en mogelijk het katfiche. Als je dit katfiche hebt mag je steeds de bovenste kaart van de gemeenschappelijke stapel bekijken. Met militaire macht kun je oorlogen met je tegenstander(s) winnen en munten zijn een soort jokergrondstoffen.

Het doel van het spel is om je wonder af te maken. Als je dit wonder af hebt stopt het spel direct en tel je alle punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel en wordt de leider van de oudheid!

Beoordeling

7 Wonders Architects is een vereenvoudigde versie van de klassieker 7 Wonders. Als je net als wij vaak speelt met mensen die weinig tot geen bordspelkennis hebben, dan ga je van 7 Wonders Architects erg blij worden!

Dat 7 Wonders Architects een vereenvoudigde versie is van 7 Wonders, is niet zacht uitgedrukt. 7 Wonders Architects is echt een hele simpele en lichte versie van 7 Wonders. Dit spel kun je zeker spelen met mensen die nog nooit een bordspel gespeeld hebben, maar ook met kinderen! De spelregels zijn ontzettend snel te leren, vooral wanneer je 7 Wonders of 7 Wonders Duel al kent. Daarnaast is 7 Wonders Architects zoals we hierboven al zeiden erg licht. Je voert iedere beurt dezelfde actie uit en kunt slechts op een paar manieren punten scoren. Een potje 7 Wonders Architects duurt ook echt niet lang en zal je zeker geen hoofdpijn bezorgen. Met 2 spelers spelen wij een potje 7 Wonders Architects namelijk makkelijk binnen 10 tot 15 minuten. 

Persoonlijk konden wij van te voren niet goed inschatten hoe eenvoudig en licht 7 Wonders Architects zou zijn. Wij waren erg verbaasd over de simpelheid van het spel. Dit is zeker iets om goed over na te denken voordat je 7 Wonders Architects aanschaft. Wanneer je vaak speelt met non gamers dan is deze versie van 7 Wonders perfect. Jij als ervaren bordspelspeler en fan van 7 Wonders, kan dan namelijk tijdens het spelen van Architects ook zeker je hart eraan ophalen. Architects brengt namelijk zeker ook het gevoel van 7 Wonders met zich mee.

De herkenbare elementen uit 7 Wonders en 7 Wonders Duel, komen ook zeker terug in 7 Wonders Architects. Je hebt de grondstoffen, de overwinningspunten, de militaire macht en de wetenschappelijke overwinning. Deze elementen zijn allemaal vereenvoudigd, maar blijven toch op hun eigen manier herkenbaar. Zo krijg je leuke bonusfiches als je 2 dezelfde wetenschappelijke symbolen hebt verzameld en kun je punten scoren door meer militaire macht te hebben dan je tegenstander.

7 Wonders Architects is een vermakelijk, maar erg simpel spel. Als ervaren bordspelspeler kun je het gevoel hebben dat er iets ontbreekt. Zo moet je bijvoorbeeld wel interessante keuzes maken, maar heb je altijd wel een goede optie om uit te kiezen. Het bouwen van je wonder voelt niet heel lastig. Je kunt namelijk alle grondstoffen gebruiken en hebt geen specifieke grondstoffen nodig. Dit zorgt ervoor dat het spelen soms erg vrij en makkelijk voelt. Hoewel dit voor ervaren spelers misschien als een gemis kan voelen, is dit voor de beginnende spelers waarschijnlijk juist erg fijn. 

Een ding dat we zeker moeten benoemen in onze review is de insert. We kennen maar weinig spellen die een perfecte insert hebben, maar 7 Wonders Architects is er daar zeker een van. Alle spelersonderdelen zitten in aparte bakjes, voorzien van een sticker met een korte overview van dat bepaalde wonder. Dit zorgt er niet alleen voor dat je het spel super snel opzet en opruimt, het houdt het ook overzichtelijk en je hebt altijd een snelle reference bij de hand. 

Wat ons betreft is 7 Wonders Architects een perfect instapspel. Speel je vaak met non gamers en hou je van 7 Wonders? Dan wil je deze zeker aanschaffen! Wie weet kun je jouw vrienden of familie wel overtuigen en speel je binnen no time de real deal met ze. 

Plus- en minpunten

+ Bevat alle 7 Wonders elementen
+ Makkelijke setup en gameplay
+ Handige insert

– Kan voor de ervaren speler diepgang missen

Gebruik de actiecode ‘SPELLENPLANK’ voor 10% korting op je bestelling!

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Valhalla Board Games.