Review: 300 Earth & Water

In 300: Earth & Water probeer je als perzen of grieken tijdens 5 expedities zoveel mogelijk steden te veroveren!

Uitgever

Geronimo Games

30
minuten

€20
prijs

2
spelers

Speloverzicht

In 300: Earth & Water probeer je als Perzen of Grieken de macht te grijpen rondom het oude griekenland. 

300 is een oorlogsspel speciaal gemaakt voor 2 spelers. 1 speler controleert de griekse troepen, die zich concentreren rond Athene,  terwijl de andere spelen de macht neemt over de perzische kant. Deze 2 legers hebben elk hun eigen krachten en zwakheden. Zo beheers je als de perzen meer legers, maar is de kwaliteit van het griekse leger weer beter. Het spel bestaat uit 5 expedities die elk weer opgedeeld zijn in verschillende fases. Tijdens de productie fase kun je kaarten kopen die je in de operatiefase kan gebruiken. Je speelt steeds om de beurt een kaart totdat je allebei gelijk na elkaar gepast hebt. Kaarten kun je gebruiken om het event wat er op staat te voltooien of om je troepen te bewegen. Deze regels zijn voor beide kanten net iets anders. Als je met je beweging uitkomt in een vijandelijke stad begint er een belegering waarbij je met behulp van dobbelstenen de winnaar bepaalt.

Na de operatiefase check je in de bevoorraadingsfase of je al je troepen kan bevoorraden. Als dit niet zo is haal je die troepen van het speelbord af. Aan het einde van de expeditie tel je wie de macht over de meeste steden heeft. Deze speler mag de puntenmarker zijn kant op zetten gelijk aan het aantal steden wat diegene heeft min het aantal steden die de tegenstander heeft. De speler aan wiens kant de marker aan het eind van de 5e expeditie staat wint het spel!

Beoordeling

300: Earth & Water is een asymmetrisch oorlogsspel voor 2 spelers met een uitgebreid, historisch thema! Dit thema zie je niet alleen terug in het artwork, maar zeker ook in het spel. Voor liefhebbers van historische spellen is het interesse dus waarschijnlijk snel gewekt! Wij waren vooral geïnteresseerd in het 2 speler aspect van het spel. Aangezien wij (bijna) altijd met 2 spelers spelen, zijn 2 speler spellen perfect voor ons!

Wij zijn gek op 2 speler spellen, maar minder van direct conflict in spellen. 300: Earth & Water heeft beide. Daarom waren wij erg benieuwd of wij ons goed zouden kunnen vermaken met dit nieuwe 2 speler spel. 300: Earth & Water heeft ons niet teleurgesteld! We hebben ons al een aantal potjes flink kunnen vermaken met dit tactische spelletje. 

Allereerst kunnen we zeggen dat 300: Earth & Water een uitgebreid, super tactisch spel is in een klein doosje van hoge kwaliteit. De magnetische strip is een leuke en super handige toevoeging aan de verpakking. Daarnaast verbaasd het ons altijd dat een compact spel als 300, zoveel in zijn mars heeft! Deze ontwikkeling blijft leuk om te zien. 

Het spel is uitgebreid en tactisch, maar een prima instap oorlogsspel. Beginners zullen hun weg zeker kunnen vinden in 300: Earth & Water, maar ook voor de expertspeler weet 300 boeiend te blijven. Wij vinden dobbelstenen in tactische spellen zoals 300 vaak gevaarlijk. Soms kan de grote geluksfactor je spelplezier flink bederven. In 300: Earth & Water kunnen slechte dobbelworpen vervelend zijn, maar gelukkig kun je je risico wel beperken door de juiste acties te nemen. Persoonlijk zijn we nog steeds niet de grootste fan van het dobbel element, maar het is in 300 goed uitgewerkt. 

300: Earth & Water is een leuk spelletje met een slim design. Niet alleen van het doosje, maar zeker ook van het spel. Het is een uitgebreid, uitdagend spel dat erg vloeiend en vermakelijk speelt. Omdat het spel asymmetrisch is, kun je het spel ook op verschillende manieren ervaren. Dit komt de herspeelbaarheid zeker ten goede. Een aanrader voor fans van 2 speler spellen en tactische oorlogsspellen!

Plus- en minpunten

+ Enorm tactisch
+ Mooie art
+ Ook toegankelijk voor nieuwere spelers

– Het thema moet je liggen
– Dobbelmechanisme kan soms oneerlijk voelen