Preview: Valroc

In Valroc ga je de competitie met elkaar aan om de beste tovenaar van de stad te worden!

Uitgever

Haumea Games

60-90
minuten

€?
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Valroc is een worker placement spel waarin je een competitie aangaat met andere tovenaars in de magische stad. Met als doel: Aartsmagiër worden. Deze review is geschreven aan de hand van een prototype, het uiteindelijke spel kan anders zijn.

Valroc is opgedeeld in 2 fases. In de eerste fase selecteer je de monsters die je moet gaan verslaan. In je eerste spel zal dit minder duidelijk zijn en is er al een standaardset die je kan gebruiken. Als je al een keer gespeeld hebt kan je deze kaarten zelf draften.

Het spel draait verder om de 2e fase. Hierin kan je plekken op het bord bezoeken met je 4 verschillende pionnen; de tovenaar, de assistent, de huurling en de monnik. Bepaalde plekken mag je alleen maar met de tovenaar bezoeken of juist niet. Zo kan je in de magische fontein magic points krijgen of in de taveerne een quest beginnen om Vals te verdienen. Bij de training grounds kan je door middel van push your luck skill points krijgen. Met het bezoeken van alle verschillende locaties kan je sterker worden om vervolgens wezens te temmen of verslaan in de arena. Dit is waar heel het spel om draait. Als je genoeg skill points en magic points hebt mag je het dier temmen en als rijdier gebruiken (als dat mag) of verslaan en naast je spelersbord leggen.

Het spel is afgelopen als een speler 6 wezens getemd of verslagen heeft. De speler met de meeste prestige punten wint dan het spel!

Beoordeling

Valroc is een spel met een leuk thema dat verschillende mechanismen met elkaar combineert. Het belangrijkste mechanisme is worker placement, maar in dit fantasierijke spel zie je ook card drafting, push your luck en andere elementen terug. Dit zorgt voor een spel met ontzettend veel opties en waar erg veel gebeurt. 

In een spel waar veel gebeurt, zijn altijd een paar leuke en minder leuke dingen. Valroc bevat een paar erg interessante acties en mechanismen, waar wij erg blij van werden. Een van onze favoriete onderdelen is het temmen van de wezens. Door dit te doen kun je namelijk een wezen zijn kracht gebruiken en hem mee nemen naar je volgende gevecht. Dit is super leuk om te doen en wij werden hier erg enthousiast van tijdens het spelen. Hoe leuk is het om ineens een prachtige feniks aan je zijde te hebben? Daarnaast zorgt onder andere het drafting mechanisme ervoor dat ieder spel anders is. Dit komt de herspeelbaarheid zeker ten goede. 

Tijdens het spel kom je op verschillende manieren voor interessante keuzes te staan. Zo krijg je voor bepaalde kaarten minpunten en kom je uitdagende push your luck keuzes tegen. Deze acties in het spel prikkelen je om goed na te denken over je volgende zet. 

Het idee achter al deze verschillende mechanismen en onderdelen is zeker goed. Toch twijfelen we of de hoeveelheid variatie en de vele verschillende mogelijkheden het spel ten goede komen. Er gebeurt namelijk wel erg veel in Valroc. Voor ons voelen de verschillende acties die je kunt nemen, allemaal als individuele acties aan. Het spel voelt hierdoor niet gestroomlijnd. Er is geprobeerd om een thematisch geheel te creëren, maar op ons kwam het nog niet helemaal over. Misschien dat een paar aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat het wel een mooi geheel wordt, maar we kunnen ons ook voorstellen dat er misschien teveel verschillende losse opties zijn. 

Valroc heeft de potentie om een leuke, interessante en thematische worker placement te zijn met veel variatie en herspeelbaarheid. Het enige wat wij op dit moment missen is het gevoel van ‘eenheid’, waarin het spel gestroomlijnd voelt en acties logisch aanvoelen. Wij zijn heel erg benieuwd naar het eindresultaat van deze nieuwe Kickstarter. Ben jij ook benieuwd? Check Valroc dan zeker op Kickstarter! 

Plus- en minpunten

+ Leuk drafting mechanisme
+ Veel keuzes
+ Enorme potentie

– Acties voelen niet helemaal gestroomlijnd

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Haumea Games.