Preview: Trailblazer the John Muir Trail

In Trailblazer ga je op reis door de historische John Muir Trail terwijl je de prachtige bergen en weides verkent!

Uitgever

Mariposa Games

30-120
minuten

€55
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Trailblazer is een worker-placement en set collection spel waarin je op reis gaat door het historische John Muir trail in de bergen van Californië.

Trailblazer wordt gespeeld over 12 dagen. Elke dag is is het weer anders waardoor je soms meer grondstoffen nodig kan hebben. Je begint elke ronde met het trekken en spelen van trail kaarten waarmee je gelijk grondstoffen of spullen voor in je rugzak kan krijgen. Hierna volgt een fase waarin je workers kan gaan plaatsen. Er zijn een aantal plekken die je kan bezoeken. Een van de belangrijkste is het John Muir Trail zelf. Je moet hier grondstoffen betalen om verder te mogen wandelen. Als je de eerste bent die aan het einde van het pad komt krijg je bonuspunten. Kom je helemaal niet op het einde voordat het spel voorbij is, dan verlies je hoe dan ook. Elke ronde mag je 1 keer vooruit op het John Muir Trail. 

Naast het John Muir Trail kan je onderweg locaties bezoeken waar je grondstoffen voor in moet leveren om gelijk punten te krijgen. Deze punten houd je bij op het puntenspoor. Als voorwaarde of beloning kan je soms ook spullen voor in je rugzak krijgen. Als je iets krijgt wat al in je rugzak zit, mag je je tent een plek vooruit zetten op het tentspoor. Op dit spoor krijg je bonusfiches en kan je extra workers vrijspelen.

Ten slotte kan je ook nog op zoek gaan naar dieren en planten bij de veldgidskaarten. Dit onderdeel werkt als een soort set collection. Je krijgt meer punten naar mate je meer van een set weet te krijgen. De speler die na de 12e dag het meeste punten heeft na de eindtelling wint het spel! Tenzij diegene niet aan het einde van het John Muir Trail gekomen is.

Beoordeling

Trailblazer is een bordspel dat onze aandacht wist te vangen met slechts één foto op Instagram. Nadat we het artwork van deze Kickstarter zagen, was onze interesse meteen gewekt. Toen de mechanismen set collection en worker placement genoemd werden, waren we al helemaal benieuwd. We vinden het dan ook super tof dat we de kans hebben gekregen om deze Kickstarter te previewen!

Het artwork van Trailblazer is gemaakt door Andrew Bosley, onder andere bekend van Everdell. Het artwork van Andrew Bosley stelt zelden teleur. Ook bij Trailblazer is dat zeker niet het geval! Het artwork is ontzettend mooi en sluit erg goed aan bij het thema. Het is een pareltje op tafel! 

Trailblazer: the John Muir Trail is een spel met ontzettend veel aandacht voor het thema. Dit zie je terug in het artwork, op het speelbord, maar zeker ook in de acties. Je kunt gedurende het spel verschillende acties uitvoeren. De meeste acties spreken voor zich en voelen dankzij het thema, intuïtief aan. Zo moet je bijvoorbeeld tijdens je hike dagelijks water en voedsel betalen, maar kun je ook verwondingen oplopen die je minpunten geven. Verder speel je dagelijks trail cards met leuke thematische uitingen. Zo kun je verdwaald raken, andere hikers helpen of een heerlijk ontbijtje onderweg nuttigen. Het is tijdens het spelen niet alleen leuk om naar het mooie artwork te kijken, maar zeker ook naar de teksten. 

De combinatie van set collection en worker placement werkt erg goed in Trailblazer. Persoonlijk hadden wij ook het gevoel dat je een beetje een motortje voor jezelf op moet bouwen. Het spel komt pas na een paar ronden echt op gang. Na een paar rondes zullen sommige acties voor leuke bonussen en kettingreacties zorgen. De acties die je kunt uitvoeren zijn niet moeilijk, maar je moet wel met veel dingen rekening houden. Trailblazer is zeker een uitdagend spel. Is het makkelijk om de John Muir Trail te bewandelen? Zeker niet! Sterker nog, haal je de top niet? Dan krijg je geen punten. Het spel bevat dus zeker een leuke hersenkraker.

Het thema en het artwork van Trailblazer hebben allebei wat weg van Parks. Een populair spel wat bij veel mensen in de smaak valt, maar helaas niet bij ons. Wij vonden Parks erg simpel en het spel sprak ons totaal niet aan. Voor ons is Trailblazer, wat we gehoopt hadden dat Parks was. Het is een prachtig spel, met een sterk thema en uitdagende, interessante gameplay. Trailblazer wist ons niet alleen gedurende het hele spel te boeien dankzij de looks, maar zeker ook vanwege de gameplay. Het spel blijft leuk. Ons 1e potje was wat aan de lange kant, namelijk 1.5 uur. Persoonlijk vinden we dat wat lang, maar het houdt ons zeker niet tegen om Trailblazer vaker te spelen.

Trailblazer is wat ons betreft een dikke aanrader. Het spel heeft ontzettend veel te bieden, van prachtig artwork, tot uitdaging, tot herspeelbaarheid. Wij kunnen niet wachten om het definitieve spel te zien. Wij hebben met het prototype ontzettend veel speelplezier gehad en hebben al een plekje gereserveerd in onze spellenkast voor het echte spel!

Plus- en minpunten

+ Leuk thema en prachtig artwork
+ Uitdagende gameplay
+ Hoge herspeelbaarheid 

– Spelduur is aan de lange kant

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Mariposa Games.