Preview: Terraternity

In Terraternity ga je aan de slag om de wereld te redden. Dit doe je door zoveel mogelijk landen CO2 neutraal te maken.

Uitgever

Igan Mich Games

80
minuten

€70
prijs

2-4
spelers

Speloverzicht

Terraternity is een euro spel met verschillende mechanismen, de voornaamste zijn hierbij card-drafting, worker-placement en dexterity. In Terraternity ga je aan de slag om de aarde te redden. Dit doe je door landen CO2 neutraal te maken. Kijk echter uit dat je niet te enthousiast wordt en teveel CO2 produceert en een natuurramp veroorzaakt.

Je hebt een aantal acties die je elke beurt kan doen. Je begint elke beurt met CO2 blokjes verzamelen van je actieve landen die nog niet CO2 neutraal zijn. Deze blokjes moet je vervolgens op de Terra wereldbol plaatsen. Je mag hierbij geen andere blokjes aanraken. Als je de toren laat vallen vindt er een natuurramp plaats. Op de rampenkaarten staat precies waar de natuurramp plaatsvindt. Je laat dan een aantal rode blokjes op de kaart vallen en alle landen die in de omgeving liggen krijgen nadelige effecten. Ook is het spel gelijk voorbij na 5 natuurrampen, zorg dus dat dit niet gebeurt!

Om een land CO2 neutraal te maken moet je energiecentrales gaan bouwen. Deze energiecentrales compenseren de CO2 uitstoot van het land zelf. Energiecentrales kosten wel tijd, grondstoffen en bouwers. De eerste speler die 5 landen CO2 neutraal heeft gemaakt wint het spel! 

Naast tegen elkaar kan je ook coöperatief spelen. Je werkt dan samen om 8 landen CO2 neutraal te maken. Dit is nog vrij moeilijk om te halen!

Beoordeling

Terraternity is een spel waar wij vanaf het begin al erg in geloven. Niet alleen omdat we de gameplay er leuk uit vonden zien, maar zeker ook vanwege de boodschap die het spel wil uitdragen. Terraternity is namelijk een spel over duurzaamheid. De boodschap die het spel bevat vinden wij ook erg belangrijk en het is mooi om dit soort belangrijke onderwerpen ook in bordspellen terug te zien. Wij denken dat dit een van de belangrijkste onderwerpen van het moment is. Alle componenten in het spel worden zo duurzaam mogelijk gemaakt en er wordt zelfs gewerkt aan een duurzame insert. Daarnaast wordt er bij elke verkochte kopie in jouw naam een boom geplant!

De gameplay bevat meerdere mechanismen die samen voor een vrij complexe ervaring zorgen. Wij vinden het superleuk dat er een behendigheid element in zit. Je zit elke keer echt op het puntje van je stoel als je blokjes toe moet voegen. Ook de manier hoe rampen plaatsvinden is innovatief. Als je het spel doorhebt is het best duidelijk wat je elke beurt kan doen en wat je nodig hebt om te winnen. De spelregels zijn echter nog wel moeilijk te begrijpen als je voor de eerste keer speelt, maar daarover hebben we al gesproken met de uitgever en hier gaat verandering in komen. De spelregels gaan een stuk gestroomlijnder opgesteld worden.

Wij vinden het een sterk pluspunt dat het een heel informatief spel is waar je veel van kan leren. Je leert veel over duurzaamheid, maar ook over topografie. Op de meeste kaarten staat ook een QR code waar je nog meer informatie mee kan vinden. We denken dat dit spel ook voor kinderen (met wat aanpassingen) een enorm leerzaam spel kan zijn. Wij zien dit echt in klaslokalen gebruikt worden.

Terraternity zal veel verschillende doelgroepen aanspreken. Er is niet alleen een euro game, maar ook een kaartspel waar de belangrijkste elementen in een compacter en sneller spel terugkomen. Daarnaast bevat de euro game een competitieve variant en een coöperatieve variant. Wij zijn enorm fan van samenwerken tijdens spellen, daarom zijn wij enorm enthousiast over de extra variant. Door de verschillende soorten varianten zal Terraternity bij een grote groep spelers in de smaak vallen. 

De enige minpuntjes die wij kunnen bedenken zijn dat er wat veel acties mogelijk zijn. Soms voelt de gameplay daardoor wat knullig aan en is niet elke actie heel erg gestroomlijnd. Al deze acties maken het wel een wat complexer spel, maar persoonlijk zouden we het leuker vinden als het iets lichter was. Als je van zwaardere spellen houdt, kan dit juist positief zijn!

Al met al is Terraternity een uitdagend spel met een enorm belangrijk thema. Het is niet alleen een leuk spel om te spelen, maar het draagt ook bij aan het bewust worden van klimaatverandering, en dat voel je ook in de gameplay. Wij vinden het erg knap hoe dit gedaan is. Er zitten misschien nog een paar puntjes in het spel die wat gestroomlijnder zouden kunnen zijn, maar het gaat ten slotte om een prototype. Wij staan in nauw contact met de uitgever van dit spel en hebben onze feedback al teruggekoppeld. Ze waren hier erg blij mee en gingen gelijk aan de slag om het te verwerken. Dit laat ons zien dat er ook oog is voor de spelers en dat hier naar geluisterd wordt. Dat maakt ons heel enthousiast voor de Kickstarter campagne! Hou deze vanaf 5 oktober zeker in de gaten!

Plus- en minpunten

+ Belangrijk en actueel thema
+ Leerzaam
+ Meerdere varianten
+ Behendigheid element

– Sommige acties voelen niet even gestroomlijnd aan

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Terraternity. Deze preview is gemaakt met behulp van een prototype van het spel. De definitieve versie kan er anders uitzien.