Preview: Night Market

Welkom op de Night Market! Hongerige klanten volgen de exotische geuren en komen terecht bij de kraampjes met eten. Tijd om aan de slag te gaan!

Uitgever

Talon Strikes Studios

+/- 60
minuten

€50
prijs

2-4
spelers

NightMarket1

Speluitleg

 Welkom op de Night Market! De zon is zojuist onder gegaan in Taipei en de straten zijn gevuld met de geur van lekker eten. Hongerige klanten volgen de exotische geur en komen terecht bij de kraampjes met bubble tea, kip, worst en tofu. Tijd om aan de slag te gaan!

Night Market is een spel waarin veel verschillende spelmechanismen gecombineerd worden. Het spel wordt gespeeld tijdens de vier seizoenen, lente, zomer, herfst en winter. Ieder seizoen heeft een dag en een nacht fase waarin je verschillende acties kunt uitvoeren.

Dagfase:

Overdag stuur je je workers op pad. Deze plaats je op 1 van de tegels in de wijk om goederen te verzamelen. Je hebt normale wijktegels en wijktegels met een rode lantaarn. Je kunt in de wijk bubble tea, kip, tofu en worst halen.

Je worker mag altijd geplaatst worden op een lege wijktegel. Je krijgt dan meteen het product dat op deze tegel afgebeeld staat. Wanneer je meerdere workers in de wijk hebt wordt het echter pas interessant! Met je workers kun je namelijk twee verschillende combinaties maken: een double combo en een triple combo. Deze combinaties leveren je extra goederen op. Plaats je je worker zo dat er 1 tegel tussen jouw 2 workers zit? Dan krijg je het product dat op je huidige tegel staat en het product op de tegel tussen je 2 workers in. Als het je lukt om 3 workers op rij in de wijk te hebben dan krijg je alle 3 de goederen.

De wijktegels met daarop een lantaarn werken anders. Deze tegels worden in het spel de Lantern Districts genoemd. Wanneer je een worker op deze tegel plaatst kun je kiezen om het product te nemen of om de lantaarn actie uit te voeren. Het plaatsen van een worker op een lantern district is de 1e keer gratis, de 2e keer betaal je 5 dollar, de 3e keer 10, enzovoort. Je hebt 3 verschillende lantaarn acties:

Een chef inhuren: Op je spelersbordje heb je 3 chefs. Deze kun je in het begin van het spel nog niet gebruiken. Via de lantaarn actie kun je 3 nieuwe chefs kopen. Deze chef mag je op het speelbord plaatsen en werkt als een gewone worker. Je chef kan geen lantaarn acties uitvoeren, maar helpt je wel bij het maken van combinaties met je andere workers.

Kraampjes openen: Aan het begin van het spel heb je 4 kraampjes. Je kunt door middel van de lantaarn acties in totaal 8 extra kraampjes openen. Wanneer je kiest om kraampjes te openen betaal je de kosten en plaats je 2 nieuwe kraampjes naar keuze op je spelersbord. Je hebt 5 verschillende kleuren met een verschillend aantal opslagplaatsen. Je mag alle producten verkopen op deze kraampjes. Wel zijn er verschillende signature dishes te maken in de verschillende kraampjes. Wanneer je bijvoorbeeld een geel kraampje voor tofu opent kun je als signature dish dumplings gaan verkopen. Zo heeft iedere kleur product zijn eigen signature dish.

Nieuwe klant aantrekken: De laatste actie die je kunt uitvoeren op een lantern district is het aantrekken van nieuwe klanten. Als je een nieuwe klant wil dan betaal je de kosten en mag je een nieuwe klantenkaart toevoegen aan je spelersbord.

De dagfase is afgelopen als iedereen al zijn workers in de wijk heeft geplaatst. Op naar de nacht!

Nachtfase 

  Als de zon is onder gegaan en de nachtfase begint dan gaan alle spelers tegelijkertijd aan het werk in hun kraampje. Tijdens de nachtfase plaats je de goederen die je overdag verzamelt hebt op je spelersbord in 1 van je kraampjes. Je moet hierbij letten op de bestelling van je klanten. Door goed te puzzelen kun je zoveel mogelijke producten verkopen aan je klanten en geld verdienen voor het volgende seizoen. Ieder seizoen heeft een einde ronde doel, bijvoorbeeld het verkopen van de meeste producten of het verdienen van het meeste geld. Wanneer iedereen zijn producten vanuit zijn kraampjes verkocht heeft aan de klanten bekijk je wie dit doel heeft behaald. Deze speler mag een bonustegel pakken. De bonustegels bieden bonussen zoals het upgraden van een kraampje, overwinningspunten en een extra kraampje om een signature dish te maken.

Als alle producten verkocht zijn en de bonussen zijn uitgedeeld begint het volgende seizoen. Op deze manier doorloop je de 4 seizoenen. De speler die aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft, wint zoals gebruikelijk het spel!

Beoordeling

Night Market is een groot spel in een klein doosje en heeft ontzettend veel te bieden! Het spel bestaat uit veel verschillende spelmechanismen die in 1 vat zijn gegoten door middel van een leuk thema. Het spel is goed uitgewerkt en de spelbeleving is top.

Doordat het spel zoveel verschillende spelmechanismen en elementen bevat is het uitzoeken van de spelregels best een klusje. Wat ons betreft hadden de spelregels in het boekje iets overzichtelijk neergezet kunnen worden. Gelukkig konden we na het kijken van een filmpje aan de slag! We kunnen niet ontkennen dat het opzetten wat langer duurt dan bijvoorbeeld Wingspan of Azul, maar omdat het spelen van Night Market ook wat langer duurt is dit voor ons geen probleem. Het spel bevat gewoon heel veel componenten. Als je dit op een handige manier opbergt en wat leuke bakjes hebt om alle fiches in te doen dan heb je het spel in niet al te lange tijd op tafel staan. 

Wij denken dat Night Market een spel is dat goed in de smaak gaat vallen bij fans van spellen zoals Wingspan, Everdell en Azul. Wij kwamen namelijk tijdens het spelen telkens herkenbare elementen tegen. Je speelt net zoals bij Wingspan met einde ronde doelen. Deze zijn ieder spel anders en zorgen ervoor dat je tijdens elk potje een nieuwe tactiek moet opzoeken. Het belangrijkste spelmechanisme van Night Market is worker placement en je spel speelt zich af tijdens de 4 seizoenen. Laat dit nou net bij Everdell ook zo zijn! Daarnaast herkennen wij het puzzelelement van Azul tijdens het plaatsen van de goederen op je spelersbordje. Wij werden hier erg enthousiast van! Alle elementen komen super goed samen in dit thematische spel. We denken dat deze combinatie van populaire spelmechanismen bij veel mensen in de smaak zal vallen. 

Night Market biedt daarnaast veel verschillende modes zoals co-op, competitief en solo. Ook kun je het spel uitbreiden met veel verschillende uitbreidingen zoals de scooter expansion, metro pack en de arcade expansion. Deze mogelijkheden verhogen de herspeelbaarheid weer enorm!

In het spel heb je in principe niet direct interactie met elkaar. Normaal vinden wij dit jammer, echter stoort dit ons bij Night Market niet. Je kunt elkaar namelijk wel flink in de weg zitten bij het plaatsen van je workers. Je keuzes beïnvloeden de tactiek van je tegenstanders. Het spelen van Night Market voelt zeker niet als een solo spel. 

Night Market is daarnaast een uitdagend spel. De spelregels zijn aan het begin van het spel simpel maar naarmate het spel vordert worden de keuzes die je kunt maken steeds ingewikkelder. De uitdaging om de juiste goederen te verzamelen en ze vervolgens zo efficiënt mogelijk in je kraampje te stallen wordt steeds groter. Wij hadden dit aan het begin van het spel niet verwacht. Voor ons is de uitdaging een groot pluspunt, dit zorgt ervoor dat wij het spel telkens weer op tafel leggen om te kijken of we het beter kunnen doen dan de vorige keer. 

NightMarket6

Spelen met 2 spelers

Het bord van Night Market speelt in op alle verschillende spelersaantallen. Op het bord staat aangegeven welke vakken je gebruikt voor een spel met 2 spelers. Het is handig dat dit visueel aangegeven is op het bord. Je hoeft niet telkens het spelregelboekje erbij te pakken om te kijken hoe het ook alweer zat. Night Market lijkt ons erg leuk met meer spelers, maar ook met 2 spelers werkt het perfect. We denken niet dat de speelervaring met meer spelers erg anders is.

 Plus- en minpunten

+ Veel spelregels
+ Mooi thema en artwork
+ Weinig geluk 
+ Veel tactiek
+ Herkenbare spelmechanismen

Het spel kan voor beginners iets te ingewikkeld zijn
– Veel losse componenten 

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door de uitgever. Deze preview is van een prototype van het spel. De definitieve versie zal er anders uitzien.