Preview: Mindbug

In Mindbug probeer je je tegenstander te slim af te zijn in een tactisch duel waarin je de beste kaarten moet spelen op het juiste moment.

Uitgever

Nerdlab Games

15-25
minuten

€15
prijs

2
spelers

Speloverzicht

Mindbug is een tactisch kaartspel waarin je wezens gaat spelen om je tegenstander te verslaan.

Je vormt je deck door 10 willekeurige kaarten te trekken, waarvan je er steeds 5 in je hand houdt. Naast je deck krijg je ook 2 mindbugs. Deze mindbugs zijn nare kaarten waarmee je direct een wezen van de tegenstander over kan nemen. Een beurt bestaat steeds uit een kaart spelen of aanvallen met een kaart. Elke kaart heeft een bepaalde unieke vaardigheid en een aantal krachtpunten. Als je kiest om een kaart te spelen, speel je deze in je speelgebied voor je. Als je aan wilt vallen kies je een kaart in je speelgebied en vertel je de andere speler dat je daarmee aan gaat vallen. Je tegenspeler kan nu een kaart kiezen om de aanval te blokkeren. Afhankelijk van je krachtpunten kan je de kaart van je tegenspeler vernietigen. Als je tegenspeler geen kaarten heeft of geen kaart wilt gebruiken verliest diegene een leven.

Elke kaart heeft een bepaalde vaardigheid met bepaalde keywords. Zo kan een kaart giftig zijn waardoor elke aanval dodelijk is of juist een effect geven wanneer je de kaart speelt. De speler die de andere speler op 0 levenspunten brengt wint het spel!

Beoordeling

Mindbug is een kaartspel dat gemaakt is voor 2 spelers. Dat vinden wij altijd al een pluspunt omdat wij eigenlijk altijd met zijn 2en spelen. Voor grotere groepen kan dat natuurlijk een minpunt zijn. Mindbug deed Frederik gelijk denken aan Hearthstone of Yu-Gi Oh. Dat komt doordat je een bepaald deck hebt waar je het hele spel mee speelt en zowel andere kaarten als je tegenstander direct aan kan vallen.

De art op de kaarten ziet er mooi uit. Het zijn allemaal een soort fantasy monsters waardoor het geheel er leuk uit ziet op tafel. Het spel bestaat alleen uit kaarten en past daardoor in een standaard kaartdoosje. Perfect voor als je het met je mee wilt nemen dus! Naast dat het makkelijk mee te nemen is, is het ook heel makkelijk op te zetten en uit te leggen. Daar ben je namelijk nog geen 5 minuten mee bezig.

Qua gameplay is Mindbug een vrij uniek kaartspel. Het is van de maker van Magic the Gathering en heeft daar ook veel van weg. Toch horen we veel mensen zeggen dat Mindbug een verbetering op MtG is. Daar kunnen wij helaas niks over zeggen omdat we MtG nog nooit gespeeld hebben. Het unieke aan Mindbug is dat je een deck van 10 hebt en altijd van hetzelfde deck raapt, waardoor je dus geen ‘luck of the draw’ hebt. Alleen tijdens het vormen van je deck moet je ‘geluk’ hebben dat je goede kaarten in je deck krijgt, hier kan je dus wel een voordeel in hebben tegenover de andere speler. Als je ervaren bent met het spel is dit minder een probleem omdat je dan eigenlijk met elke set kaarten wel op een andere manier kan spelen.

Er zijn ook geen grondstoffen of kosten in Mindbug waardoor je geen opbouwende fase hebt en gelijk in het midden van het spel springt. Alle kaarten zijn goed gebalanceerd en elk spel voelt ook heel eerlijk aan. Het is natuurlijk wel een verassing welke kaarten je in je deck krijgt, maar deze zijn goed op elkaar afgestemd. Mindbug vereist daardoor enorm veel tactisch inzicht. Je maakt constant keuzes met welke monsters je aan wilt vallen of juist wilt verdedigen. Soms kan het ook beter zijn om juist niet te verdedigen met je monster en een levenspunt te verliezen. Wij waren verrast dat er zoveel tactiek in een klein kaartspelletje kon zitten.

Als je van tactische kaartspellen houdt is dit wat ons betreft een must-have. Het zit zo simpel in elkaar want het zijn uiteindelijk maar een paar kaarten, maar het speelt gewoon heel goed en gebalanceerd en het gaat veel dieper dan je zou denken. Mindbug blijft natuurlijk wel een microgame waardoor je snel dezelfde kaarten tegen zult komen. Gezien de prijs en de omvang is dat natuurlijk begrijpelijk. Met het basisspel ben je wel even zoet, maar we zijn nu al benieuwd naar eventuele uitbreidingen!

Plus- en minpunten

+ Snel
+ Makkelijke spelregels
+Competitief
+ Goed gebalanceerd

– Je komt snel dezelfde kaarten tegen
– Je moet ‘geluk’ hebben dat je een goed deck krijgt

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Mindbug.