Preview: Koi Garden

In Koi Garden creëer je een heerlijk rustgevende vijver die geschikt is voor het vijverleven. Trekt jouw vijver vlinders, schildpadden of koi karpers aan?

Uitgever

Floyd Lu

+/- 15
minuten

€16
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

In Koi Garden neem jij de rol van tuinier op je. Je probeert de meest harmonieuze vijver te bouwen door kaarten slim neer te leggen en hier het vijverleven in te bewegen. Al het vijverleven scoort op een andere manier punten, maak dus slimme keuzes. Ga je voor een schildpad of toch liever een vlinder?

Je vijver begint met een groene starttegel. Ook heb je aan het begin 1 vijverlevenkaart. Dit kan bijvoorbeeld een schildpad, een slak of een Koi karper zijn. Je hebt keuze uit 4 open landkaarten die je kan gebruiken om je vijver uit te breiden. Je kunt het beste een landkaart kiezen die bij jouw vijverleven past. Een landkaart mag je alleen op de hoek van een andere landkaart in jouw vijver leggen. Aangelegde kaarten overlappen elkaar dus op de hoeken. Na het uitbreiden van je vijver mag je een vijverleventoken van de bijbehorende vijverlevenkaart in je vijver bewegen. Hierna verwissel je jouw huidige vijverlevenkaart met de kaart die boven de landkaart ligt. Dit nieuwe vijverleven gebruik je dus in de volgende ronde. Dit wordt zo om de beurt 6 keer herhaald zodat je een vijver hebt van een starttegel met 6 landkaarten!

De score is voor elk vijverleven anders. Zo scoor je met een Koi karper 1 punt voor elke watertegel waar je doorheen zwemt. Met deze kaart mag je maar door 1 type tegel bewegen en maar 1 richting op. Je moet hierbij dus zorgen dat je een aantal watertegels horizontaal of verticaal naast de Koi karper hebt liggen.

Naast het pakken van een landtegel heb je elke beurt ook nog de mogelijkheid om een gereedschapskaart te gebruiken. Deze kaart geeft je een bepaalde actie, zoals het verversen van alle 4 open landkaarten. Als je dit wilt doen moet je echter ook een lantaarn in je vijver plaatsen. Je vijverleven kan niet door deze lantaarn heen bewegen. Wees dus voorzichtig met het plaatsen van deze lantaarns. 

De score houd je bij op de bijgevoegde score tracker. Je scoort punten na het bewegen van je vijverleven. Je moet er dus voor zorgen dat je met je landtegels genoeg juiste paden bouwt voor je vijverleven. Degene die na 6 rondes de meeste punten heeft wint het spel!

Beoordeling

Koi Garden is een heerlijk ontspannen spel waar je helemaal zen van wordt. Het prototype ziet er al prachtig uit. Maar naast de rustgevende looks van dit spel biedt het ook genoeg uitdaging. De keuzes die je kan maken zijn erg simpel maar toch complex.

Het was even een uitdaging om de spelregels te snappen. Maar omdat deze versie een prototype is zullen de spelregels nog aangepast worden. Toen we het eenmaal snapte was het concept simpel en goed uit te leggen aan anderen. We hebben nog geen ander spel wat hier veel op lijkt. Voor ons is Koi Garden uniek en vernieuwend! 

De herspeelbaarheid is hoog, omdat je elk spel weer ander vijverleven hebt. Ook veranderen de gereedschapskaarten elk spel. Om de herspeelbaarheid nog meer te verhogen zijn er bepaalde stretch goals op de Kickstarter die nog meer vijverleven en gereedschapskaarten toevoegen. Het combineren van de verschillende kaarten zorgt telkens voor een nieuw spel. Het is erg leuk om op deze manier verschillende combinaties te ontdekken.

Een spelletje Koi Garden duurt maar 15 minuten. Koi Garden is een ideaal spel om tussendoor te spelen of na een lange dag. Het spel is makkelijk op te zetten en simpel om te spelen. Je moet wel goed nadenken maar het is geen hersenkraker. Je kunt Koi Garden prima om ieder moment van de dag spelen. 

Naast het feit dat Koi Garden een erg leuk spel is om te spelen ziet het er ook super mooi uit op tafel. De kleuren van de kaarten zijn prachtig en de tokens van het vijverleven zijn uniek. Je hebt weer eens wat anders op tafel liggen dan meeples in allerlei kleuren. Een verrassend leuk en mooi spel dat iedere bordspelfan waarschijnlijk kan waarderen! Simpel, maar toch uitdagend genoeg! 

Spelen met 2 spelers

Koi Garden is een rustig en ontspannen spel dat je erg goed met 2 spelers kunt spelen. Het spel is simpel genoeg om tussendoor nog te kunnen kletsen. Daarnaast ben je erg snel weer aan de beurt en kun je de vaart er lekker in houden. Het is geen spel waar je ontzettend lang op elkaar moet wachten. Om deze reden zal je Koi Garden ook prima met 3 of 4 spelers kunnen spelen. Het leuke hieraan is dan vervolgens weer dat de vijverlevenkaarten en landtegels op deze manier wat sneller verversen.

 Plus- en minpunten

+ Mooie vormgeving
+ Ontspannen spel
+ Simpel maar tactisch
+ Hoge herspeelbaarheid

– Het spel is snel afgelopen
– Je vijver wordt niet erg groot 

 

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door de uitgever. Deze preview is van een prototype van het spel. De definitieve versie zal er anders uitzien.