Preview: Gamestormers

In Gamestormers ga jij in een mythische wereld het beste spel-idee ontwikkelen en vervolgens pitchen aan de andere spelers!

Uitgever

GamestormEDU

45-60
minuten

€33
prijs

3-6
spelers

Speloverzicht

Gamestormers is een tableau building kaartspel waarin je je eigen spel gaat maken en dit gaat pitchen aan andere spelers!

Iedereen begint het spel met een karakterkaart, deze kaart geeft je een bepaald voordeel die je tijdens het spel mag gebruiken. Het spel speelt zich af over 5 rondes. In deze rondes ga je op bepaalde manieren kaarten sparen die je aan het einde van de ronde aan je verhaal toe kan voegen. Tijdens een beurt mag je 2 acties uitvoeren. Dit zijn acties zoals een kaart spelen, kaarten van de markt of gesloten stapels pakken maar je kan ook zelf een kaart maken of de arena in gaan. In de arena neem je het op tegen een andere speler en trek je aan het einde van die ronde 3 kaarten waar je een verhaal omheen gaat vertellen. Andere spelers stemmen voor de speler met het beste verhaal en die speler wint de punten!

Aan het einde van een ronde mag je een kaart op je spelersbordje spelen. Dit kan een item, storyline of mechanisme zijn. Voor mechanismes krijg je aan het einde van het spel punten door bijvoorbeeld kaarten van een bepaald type op je bordje hebben liggen.

Na 5 rondes ligt je spelersbordje als het goed is vol en gaat iedereen een verhaal vertellen. Als je op de speler met het beste verhaal gestemd hebt krijg je nog eens extra punten! Voor de rest krijg je punten voor de kaarten die je op je spelersbord hebt liggen. De speler met de meeste punten heeft het beste spel ontwikkeld en gepitcht en wint daarmee het spel!

Beoordeling

Iedere bordspelfanaat heeft er wel eens over nagedacht, het maken van een eigen bordspel. Welk thema zou je kiezen? Hoe zou je spel eruit zien? Welke spelmechanismen zou je gebruiken? Dat zijn precies ook de vragen die je jezelf gaat stellen tijdens Gamestormers! In dit tableau-building kaartspel ga je namelijk je eigen bordspel bedenken en jouw idee vertellen aan je medespelers.

Het thema van Gamestormers is geweldig. Voor ons als groot bordspelfans erg herkenbaar. Het verbaast ons eigenlijk dat er niet eerder een spel is gemaakt met dit thema. Dankzij het leuke thema en het mooie artwork, was onze interesse meteen gewekt. 

Gamestormers is in principe een tableau-building spel, maar je moet geen tableau-building verwachten zoals bij bijvoorbeeld Wingspan. Als ervaren bordspelspeler, kun je misschien verrast zijn door de manier waarop Gamestormers speelt. Wij ervaarden Gamestormers namelijk meer als creatieve activiteit, dan als bordspel. De mechanismen zoals tableau-building en drafting zijn aanwezig, maar wel op de achtergrond. Het spel draait namelijk vooral om het vertellen van je verhaal en creatief bezig zijn. Wij hadden meer daadwerkelijke gameplay verwacht, waardoor we een klein beetje teleurgesteld werden tijdens ons 1e potje. 

Een vergelijkbaar spel dat we bijvoorbeeld eerder gespeeld hebben, is Call to Adventure. Call to Adventure is een storytelling spel, maar je kunt het ook spelen zonder het storytelling gedeelte. De mechanismen vormen namelijk ook een vloeiend spel. Dit ontbrak voor ons gevoel een beetje bij Gamestormers. Gamestormers moet het echt hebben van het leuke thema en de creatieve mensen aan tafel. Dit spel moet je echt met het juiste gezelschap spelen. Heb je mensen aan tafel zonder fantasie? Dan zal Gamestormers een stuk minder leuk zijn. Heb je mensen aan tafel die RPG’s gewend zijn en het leuk vinden om een heel verhaal te bedenken? Dan heb je met Gamestormers een geweldige avond.

Wij zouden Gamestormers eerder zien als een gezellige activiteit met vrienden, maar minder als bordspel. Als je het storytelling gedeelte negeert, dan biedt Gamestormers niet genoeg vermaak voor ervaren bordspelspelers. Persoonlijk vinden wij dit wel jammer. We hadden het leuker gevonden om te zien dat storytelling en mechanismen hand in hand gingen. Op die manier had je Gamestormers ook kunnen spelen met je minder creatieve vrienden. Voor ons had er iets meer tableau-building en set collection in spel vorm terug mogen komen.

Al met al vinden wij Gamestormers ontzettend leuk gedaan. Het bedenken van je eigen spel en het creatief bezig zijn is zeker vermakelijk als je met de juiste mensen bent. Daarnaast zitten er leuke toevoegingen in het spel zoals het maken van je eigen kaart. Zeker een origineel spel met leuke twists. Helaas is Gamestormers niet super toegankelijk, niet iedereen zal dit spel leuk vinden. Wij zouden Gamestormers daarom alleen aanraden als je zeker weet dat je een groep hebt waarbij dit spel een succes zal zijn. 

Plus- en minpunten

+ Leuk thema en prachtig artwork
+ Origineel en creatief spel

– Weinig spel naast het storytelling gedeelte

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door GamestormEDU.