Preview: Forests of Pangaia

In Forests of Pangaia breng je het eerste leven op aarde door bomen te planten en rituelen voor moeder natuur te voltooien.

Uitgever

Pangaia Games

45
minuten

€49
prijs

2-4
spelers

Speluitleg

In Forests of Pangaia kruip je in de huid van een ‘spirit’. Het is jouw taak om het eerste leven op aarde te brengen en rituelen voor moeder natuur te voltooien. Dit doe je door je eigen bos te laten groeien en met andere spelers te strijden voor territorium. Strategische keuzes zijn hierbij belangrijk om de rituelen te voltooien.

Je zet het spel op door elke speler een spelersbord te geven. Hierbij krijg je ook 4 zaadjes, een spirit, 6 boomtoppen en een aantal bomen in jouw kleur. In het midden leg je het land klaar. Dit doe je door de landtegels aan elkaar te leggen. Afhankelijk van het spelersaantal zet je het landschap in elkaar. Je legt hier nog de overwinningspunten en goederen naast. Tijdens het spel kan je ook nog voor doelen spelen, hiervoor krijg je aan het einde van het spel punten. Je legt 3 willekeurige doelen op het midden van de tafel. Elke speler krijgt alvast 1 ritueel. Van de resterende rituelen leg je er 3 open op tafel met een gedekte stapel er naast. Nu ben je klaar om te beginnen!

Je bent tijdens Forests of Pangaia steeds om de beurt bezig. Een beurt bestaat uit 3 fases, namelijk Grow, Spirit Action en Add Treetops. Wat deze acties doen staat hier onder uitgelegd.

Grow: Elk zaadje wat van jouw kleur op het bord groeit uit naar een boom. Je vervangt het zaadje dus door een boom. Elke terreintegel heeft een bepaald type element. Voor een zaadje wat bijvoorbeeld op een windtegel groeit, krijg je een wind token. Als er ook een zaadje van een tegenspeler in ligt, groeit het zaadje met de meeste omringende bomen in dezelfde kleur, zo kan je dus andere spelers dwars zitten. Tijdens je eerste beurt heb je nog geen zaadjes geplaatst dus sla je deze actie over.

Spirit Action: Je kan verschillende acties uitvoeren met je spirit. Je mag een zaadje planten door je spirit op een meer te zetten en een zaadje op een aangrenzend gebied te plaatsen. Je mag je spirit terug op je spelersbord plaatsen en een token naar keuze pakken of je mag een ritueel voltooien. Rituelen staan verderop uitgelegd.

Add Treetops: Om je bomen verder te laten groeien kun je tokens betalen om boomtoppen aan je bestaande bomen toe te voegen. Deze boomtoppen kosten unieke tokens. Tijdens het kopen van boomtoppen speel je ook nieuwe zaadjes vrij die je kan gebruiken, hierdoor gaat het plaatsen en groeien dus steeds sneller. De boomtoppen zorgen voor extra voordeel bij rituelen.

Rituelen

Tijdens deze acties ben je natuurlijk bezig om zoveel mogelijk rituelen te voltooien. Dit doe je door je bomen in een bepaald patroon te laten groeien. Nadat je een ritueel voltooit hebt vervallen bomen die je voor het ritueel gebruikt hebt. Dit betekent dat normale bomen zaadjes worden (als je die in je voorraad hebt) of er bij een hogere boom een boomtop af gaat, deze leg je dan terug op je spelersbord. Er zijn 3 soorten rituelen die allemaal net op een iets andere manier punten scoren.

Trail Ritual: Bij dit ritueel moet je bomen van 1 type terrein naar een ander type terrein in een soort ketting hebben staan. Je krijgt bij het voltooien van dit ritueel punten voor alle bomen die in deze ketting staan. Als er een boom met boomtop van een tegenspeler in de ketting staat krijgt diegene een token van dat terrein. Zo kan je dus ook proberen rituelen van anderen te verstoren.

Star Ritual: Dit ritueel is vrij vergelijkbaar aan het Trail Ritual, maar met dit ritueel scoor je punten voor alle omringende bomen.

Peak Ritual: Het Peak Ritual geeft je punten voor maar 1 boom. De hoogte van je boom is het aantal punten wat je krijgt. Als je dus een boom hebt met 2 boomtoppen er op krijg je 3 punten. De boom vervalt vervolgens helemaal en je mag zaadjes op dezelfde of omringende plekken leggen.

Als je bij de Spirit Action kiest om een ritueel te voltooien mag je na het voltooien weer een nieuw ritueel pakken. Als je het laatste ritueel pakt is het spel na die beurt afgelopen. Degene met de meeste overwinningspunten wint dan het spel!

Beoordeling

Als je de doos van Forests of Pangaia ziet weet je niet waar je naar kijkt. Het artwork van dit spel is prachtig. Het is doorgevoerd in alle componenten die in het spel zitten. De kaarten zijn prachtig vormgegeven, de bomen zijn van hoge kwaliteit en de spirit meeple is nu al een van onze favorieten. Wij zijn ook fan van de duurzaamheid achter dit spel. Er wordt geen plastic gebruikt en de CO2 van de productie wordt volledig gecompenseerd. Daarnaast wordt er voor elk gekocht spel een boom geplant!

Naast dat het spel er adembenemend uit ziet, biedt het ook flink wat diepgang. Het lijkt een simpel spelletje, maar dat is het zeker niet. Het is makkelijk op te zetten, maar om Forests of Pangaia goed te beheersen zal je een goede tactiek moeten bedenken. Je kan er voor kiezen om de ander dwars te zitten of gewoon met je eigen bos bezig te zijn. Wij vinden dat dwarszitten nooit zo leuk dus vinden het dan ook fijn dat je die keuze kan maken. Je moet wel echt goed nadenken waar je bomen neer zet en waar je je gelimiteerde aantal zaadjes neer gaat leggen. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de doelen die dat spel actief zijn. We waren echter te druk bezig met het spel zelf dat we hier niet echt meer naar konden kijken. De doelen waren dus meer een verrassing achteraf. De verschillende rituelen zien er mooi uit maar bieden ook veel diversiteit. Je kan hierdoor op veel verschillende manieren punten scoren. Als je met een bepaald ritueel niet meer verder kan, kan je alvast gaan bouwen aan het volgende ritueel!

De basis van het spel is echt tof, maar het speelt op een of andere manier nog niet helemaal lekker weg. Er zouden qua gameplay nog wel wat kleine verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. We vinden het prototype van Forests of Pangaia echt al super leuk en het spel kan alleen nog maar beter worden. We hebben regelmatig contact gehad met de ontwikkelaar, en we zijn er zeker van dat dit helemaal goed komt. Omdat dit spel alleen verkrijgbaar is tijdens de Kickstarter, zouden wij zeker aanraden om deze te backen! De stretch goals maken het spel nog uitgebreider en mooier dan het al is.

Spelen met 2 spelers

Forests of Pangaia is anders met elk spelersaantal. Je maakt het speelbord aan het begin namelijk zelf. Afhankelijk van het aantal spelers is je speelbord groter of kleiner. Wij vinden het altijd erg leuk als er specifiek gedacht is aan elk spelersaantal. Natuurlijk is het wat makkelijker om overzicht te houden en ligt het tempo weer wat hoger met 2 spelers.

Plus- en minpunten

+ Adembenemende artwork
+ Duurzaam ontwerp
+ Gameplay biedt veel potentie voor tactiek en diepgang

– Gameplay heeft kleine verbeteringen nodig (preview)

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Pangaia Games.