Preview: Chai: Tea for 2

In Chai: Tea for 2 concurreer je als theehandelaren om de meeste overwinningspunten te winnen door schepen te vullen en hun theeplantage te verbeteren.

Uitgever

Steeped Games

30-45 
minuten

€40
prijs

1-2
spelers

Speluitleg

Chai: Tea for 2 is het nieuwe spel van Steeped Games. Het is dit keer speciaal gemaakt voor 1-2 spelers. In Chai: Tea for 2 ga je aan de slag als theehandelaar. In dit spel gebruik je dobbelstenen als workers. Met deze workers kun je onder andere theekaarten verzamelen en acties uitvoeren op het speelbord. 

Aan het begin van het spel bepaal je je ship goal, dit betekent het aantal schepen dat je moet vullen om het spel te beeïndigen. Je kunt kiezen uit 3, 4 of 5. Een spel met een ship goal van 3 duurt 25 minuten, een spel met 5 duurt 45 minuten. 

Om te kunnen beginnen moet je eerst het een en ander uitdelen en klaarzetten. Iedere speler ontvangt een theeplantage bord, een theehandelaar kaart en een set dobbelstenen (workers). Vervolgens plaats je de 5 ‘building boards’ of wel het speelbord op tafel. Het speelbord bestaat uit 5 losse stukken: oogst, markt, paleis, haven en productie. Schud nadat je het speelbord in elkaar hebt gezet de 28 theeplantage kaarten. Plaats een plantagekaart in elk vak van de markt. Op de plek naast de dobbelsteen met 6 ogen plaats je de overgebleven stapel kaarten. Je doet hetzelfde met de schipkaarten in het haven gedeelte van het speelbord. Voordat je kunt beginnen plaats je de oogsttokens naast het oogstgedeelte aan de zijkant van het speelbord. Als alles, inclusief de theetokens op tafel ligt, dan ben je klaar om te beginnen!

Tea for 2 wordt gespeeld in verschillende rondes (jaren). Het spel eindigt aan het eind van het jaar waarin een speler het shipgoal heeft behaald. Dit is dus wanneer een speler 3 tot 5 schepen heeft gevuld. Iedere ronde doorloop je 4 stappen:

1. De theeassistent bewegen

Aan het begin van iedere ronde mag de startspeler de theeassistent 1 tot 3 stappen met de klok mee vooruit zetten op het marktgedeelte van het speelbord. De startspeler plaatst de theeassistent op een oogsttoken naar keuze. Alle spelers krijgen de 2 soorten thee die afgebeeld staan op deze token. Op de oogsttokens staat ook een nummer, dit is het aantal stappen dat je je thee mag bewegen op je theeplantage bord. Je mag ook in plaats van een stap een extra theetoken pakken. Bij een oogsttoken waar 4 op staat kun je er dus voor kiezen om 3 stappen te zetten en 1 extra theetoken te pakken. Als iedere speler klaar is dan draai je de oogsttoken om en plaats je hem aan de andere kant van het speelbord. 

2. Dobbelstenen gooien

Spelers gooien tegelijkertijd al hun dobbelstenen (workers)

3. Workers plaatsen

De speler met het startspelerfiche mag beginnen met het plaatsen van workers op het speelbord. Vervolgens zijn de spelers om beurten aan zet. Op het speelbord kun je verschillende zowel snelle als langzame acties uitvoeren. De snelle acties activeren meteen, de langzame acties activeren pas aan het einde van iedere ronde (jaar). Je kunt acties uitvoeren op zowel het oogst, markt, paleis, haven en productie gedeelte van het speelbord. De verschillende acties staan van het bord staan hier onder van links naar rechts uitgelegd.

Oogstbord

Spelers mogen een worker van elke waarde op het oogstbord plaatsen en een theetoken naar keuze pakken. Dit theetoken plaats je op het startveld van je theeplantage. 

Marktbord

Je kan een worker plaatsen op elke vrije plek van het marktbord, mits deze dezelfde waarde of hoger heeft dan staat aangegeven. Vervolgens mag je de bijbehorende theekaart pakken en plaats je deze meteen op een van de vrije plekken rond je theeplantage bord. Als je door het plaatsen van een theekaart een actie uit mag voeren, zoals het verder bewegen van een theetoken, dan mag dat meteen. Alle theekaarten hebben verschillende acties. Zo mag je bij sommige theekaarten de theetoken van een bepaalde kleur (die aangrenzend aan de kaart ligt) een extra stap verder zetten in de plantage. Deze theekaarten zorgen er dus voor dat je je thee sneller kan verwerken in je plantage en dus sneller naar de schepen kan vervoeren. Hiernaast zijn er ook nog theekaarten die je aan het eind van het spel pas punten opleveren.

Paleisbord

Op het paleis gedeelte van het speelbord kun je met je workers 4 verschillende acties uitvoeren zoals het verplaatsen van een theekaart op je theeplantage bord en het nemen van het startspelerfiche.

Havenbord

Spelers kunnen op het havenbord hun workers plaatsen en zo proberen een schip naar keuze binnen te halen. Je kunt een schip reserveren door twee tot 4 dobbelstenen te plaatsen in oplopende volgorde, bijvoorbeeld 2, 3 en 4. De andere speler kan een hogere of langere rij dobbelstenen hebben en zo jouw dobbelstenen verplaatsen. Aan het einde van dat jaar komt het schip in jouw haven te liggen en kan je het vullen. Het schip vul je door theetokens naar het bovenste vakje op je theeplantagebord te bewegen. Als hier een schip ligt waar een theetoken in kan, moet je dit in dat schip leggen. Schepen zijn een hoop punten waard en beëindigen uiteindelijk het spel.

Productiebord 

Door je workers op het productiebord te plaatsen kun je extra stappen krijgen voor je theetokens. Door dobbelstenen met dezelfde waarde op het productiebord te plaatsen kun je 5, 3 of 2 extra stappen krijgen. De workers met de langste rij of hoogste waarde komen op de bovenste plek te liggen en verdienen daarmee de meeste stappen. Deze mag je aan het einde van het jaar zetten.

4. Voorbereiden op het nieuwe jaar

Als alle workers zijn geplaatst is het jaar voorbij. Nu is het tijd om sommige acties op het speelbord te activeren zoals bij de haven en de markt. Als het shipgoal nog niet behaald is dan is het tijd voor het volgende jaar! De markt en haven worden weer aangevuld en beide spelers krijgen hun dobbelstenen terug. 

Het spel is afgelopen aan het eind van het jaar waarin een speler het shipgoal heeft voltooid en 3 tot 5 schepen gevuld heeft. Beide spelers tellen nu al hun punten op van de theekaarten en schepen. Je krijgt ook 1 punt per kaart die dezelfde theesoort toont als je theehandelaar. De speler met de meeste punten, wint natuurlijk het spel!

Leuk om te weten is dat Chai: Tea for 2 ook een extra modus heeft voor meer ervaren spelers. Tijdens deze modus gebruik je de achterkant van je theehandelaar kaart en de achterkant van je theeplantage bord. Deze modus biedt wat extra opties zoals extra krachten voor je theehandelaar.

Beoordeling

Wij zijn verliefd op de spellen van Steeped Games. De kwaliteit van alle componenten en het artwork is adembenemend. De art is zelfs tot in de spelregels doorgevoerd, waarin alles met strips uitgebeeld staat. Met Chai: Tea for 2 kan je lekker tot rust komen onder het genot van een kopje thee.

Wij vinden dat Chai: Tea for 2 een stuk meer diepgang biedt dan de voorganger. Bij Chai vonden we de gameplay soms wat simpel, maar dat is bij dit spel zeker niet het geval! Er zijn een hoop acties die je uit kan voeren en er zijn veel verschillende tactieken die je kan gebruiken. Zo kun je proberen een zo goed mogelijke engine te bouwen bij je theeplantage en hier veel punten mee scoren. Of je kan snel voor het vullen van de schepen gaan en je tegenstander voor zijn. Het voelt een stuk serieuzer en competitiever, terwijl je het rustgevende gevoel van de art en componenten wel blijft houden. Wat ons betreft is dit dus een grote plus!

Het is ook fijn dat je zelf de lengte van het spel kan bepalen met behulp van het shipgoal. Als je voor een langer spelletje wilt gaan kan je er voor kiezen om meer schepen te moeten vullen. Als je voor een korter spelletje kiest heb je helaas wel minder kans om een goede combinatie van kaarten in je plantage te krijgen en kan het zijn dat het spel op het hoogtepunt eindigt.

Het marktbord is duidelijk maar het bestaat uit stukken bord die los aan elkaar liggen. Wij zouden het mooier vinden als ze in elkaar klikken en zo vast aan elkaar liggen. Echter is dit uiteraard een preview en kan het uiteindelijke spel nog veranderen.

Spelen met 2 spelers

Chai: Tea for 2 is uiteraard speciaal gemaakt voor 2 personen en speelt dus logischerwijs ook het beste met 2. Er is echter wel een solo modus die je kan spelen. Hier zijn ook aparte solo kaarten voor toegevoegd.

Plus- en minpunten

+ Prachtige art en tekeningen
+ Uitgebreidere gameplay
+ Solo mode

– Marktborden liggen los

of:

Dit spel is vriendelijk voor review ter beschikking gesteld door Steeped Games.