Preview: Arkosa

In Arkosa ga je aan de slag om de beste bunker te bouwen en zoveel mogelijk reputatie te verzamelen zodat je van de planeet kan ontsnappen!

Uitgever

Toonhammer

60
minuten

€41
prijs

1-4
spelers

Speloverzicht

Arkosa is een spel waarin je met behulp van tableau-building en hand-management een bunker gaat bouwen. Om deze bunker zo goed mogelijk te kunnen bouwen zal je nieuwe kolonisten aan moeten trekken, grondstoffen moeten verzamelen en je bevolking blij moeten houden.

Het doel van Arkosa is om zoveel mogelijk reputatie te behalen. Deze reputatie krijg je door nieuwe kolonisten te verzamelen, nieuwe kamers te bouwen en je kolonie blij te houden. Dit doe je tijdens 3 rondes. Het wordt je echter niet makkelijk gemaakt! Tijdens het spelen kom je vijandige planeetbewoners tegen en zullen er bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden. Dit kan zowel in jouw voordeel als nadeel zijn. Met deze kaarten kom je langzaam te weten wat zich op de planeet heeft afgespeeld.

Na de 3e ronde zal de speler met de meeste reputatiepunten gered worden van de planeet Arkosa en de winnaar zijn!

Beoordeling

Het heeft een tijdje geduurd voordat we Arkosa op tafel durfde te leggen. Het drukke artwork, de verschillende icoontjes, de grote hoeveelheid componenten, de speeltijd en het uitgebreide spelregelboekje samen waren redelijk intimiderend. Arkosa is een spel met veel opties en variatie. Dit maakt het spel van te voren behoorlijk wat uitzoekwerk, maar dit is het zeker waard!

Het artwork van Arkosa is in onze ogen erg uniek. Naast dat het artwork redelijk druk is, is het ook bijzonder gedetailleerd. Het artwork sluit goed aan bij het thema van het spel. Wij vinden dat de tekenstijl erg lijkt op de tekenstijl uit de serie Rick and Morty. Zelf vinden we het artwork leuk, je kunt echt zien dat er aan de details gedacht is. We kunnen het echter ook begrijpen als het artwork niet je ding is, maar artwork blijft natuurlijk altijd persoonlijk.

Zoals we al zeiden is Arkosa een uitgebreid spel met veel variatie. Het spel bevat een interessante combinatie van veel herkenbare spelmechanismen zoals engine/tableau building, resource en hand management, set collection en zelfs een deel storytelling! Deze grote hoeveelheid mechanismen kan het spel misschien wat ingewikkeld aan doen voelen. Je hebt ook zeker een hoop (niet altijd even gemakkelijke) keuzes, maar de basis van het spel is vrij simpel! Dit betekent echter niet dat Arkosa geen hersenkraker is, in tegendeel, je hebt in het spel beperkte ruimte om keuzes te maken. Je moet goed nadenken over de kaarten in je hand, de kolonisten in je bunker en de grondstoffen die je verzamelt. Tijdens het spel kom je hierdoor voor lastige keuzes te staan. Dit zorgt voor interessante situaties!

Arkosa is niet ontzettend gericht op interactie tussen spelers. In de basis ben je bezig om de beste bunker te bouwen. De interactie tussen spelers komt van verschillende kolonisten, het soort bunker dat je bouwt en bepaalde acties die daarbij horen. Dit kan dus per spel verschillen. Soms zie je in de interactie tussen spelers wel een take that element terug. Bijvoorbeeld wanneer er een interessante kolonist of kamer beschikbaar is die meerdere spelers willen hebben. In die situatie kan er een klein race element ontstaan waarbij meerdere spelers strijden om een bepaalde kolonist of kamer. Ben je geen fan van het take that element? Ook dan kun je Arkosa met een gerust hart spelen! Er is namelijk een speciale ‘Network Harmony’  versie toegevoegd aan het spel. Deze versie haalt bepaalde kaarten uit het spel waardoor het take that element verdwijnt. Wat ons betreft is dit een groot pluspunt! 

De herspeelbaarheid van Arkosa is groot. Je begint het spel al met een asymmetrische set up, daarnaast staan er in het spelregelboekje 3 verschillende varianten die je kunt spelen. Dit in combinatie met de grote hoeveelheid kaarten zorgt ervoor dat ieder spel weer anders is. Er is ontzettend veel om te ontdekken in Arkosa! 

Ons favoriete onderdeel van Arkosa zijn de event kaarten. Er zijn 3 verschillende event kaarten, deze kaarten bevatten verschillende events en kunnen zowel neutraal, goed en slecht zijn. Deze event kaarten bevatten leuke flavour tekst en soms ook een story telling element. Bij sommige kaarten moet je namelijk een keuze maken tussen verschillende opties. Dit doet ons erg denken aan spellen zoals Above and Below en Near and Far. Wij vinden dit erg leuk.

Arkosa is een uitgebreid spel met veel variatie. De kans is groot dat er iets tussen zit wat je leuk vindt. Wij waren in het begin wat geïntimideerd door de grote hoeveelheid opties, maar zijn na het spelen juist erg blij met deze variatie. Arkosa heeft gewoon erg veel te bieden. Het spel zorgt gegarandeerd voor een avondje speelplezier!

Plus- en minpunten

+ Enorm uitgebreid en veel variatie
+ Hoge herspeelbaarheid
+ Verschillende varianten

– Speeltijd ligt aan de hoge kant
– Het artwork moet je liggen

of:

Dit spel is vriendelijk voor preview ter beschikking gesteld door Toonhammer. Deze preview is gemaakt met behulp van een prototype van het spel. De definitieve versie kan er anders uitzien.